Santorini – Sute de oameni au părăsit insula la primele ore ale dimineţii din cauza activităţii seismice din zonă
Publicat de Andreea Drilea, 4 februarie 2025, 10:57
Sute de oameni s-au prezentat la port în Santorini la primele ore ale dimineţii de marţi pentru a se îmbarca pe un feribot şi a ajunge în siguranţă în Atena, pe fondul unei serii de cutremure care au continuat să zguduie celebra insulă turistică grecească.
Sute de cutremure au fost înregistrate la fiecare câteva minute în mare, între insulele vulcanice Santorini şi Amorgos din Marea Egee, de vineri, determinând autorităţile să închidă şcolile din Santorini şi accesul spre micile insule din apropiere de Ios, Amorgos şi Anafi până vineri.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 a fost înregistrat de Centrul Seismologic European al Mediteranei (EMSC) la ora 06:53 GMT pe insula, ale cărei cele mai multe sate populare albe şi albastre sunt presărate pe stânci abrupte deasupra mării. „Totul este închis. Nimeni nu lucrează acum.
Întreaga insulă s-a golit”, a spus Dori, un localnic de 18 ani, care a refuzat să-şi divulge numele de familie, înainte de a se îmbarca pe feribotul spre Atena. „Vom merge la Atena până vom vedea cum evoluează lucrurile aici”. Se aşteaptă ca mai multe persoane să zboare cu un zbor suplimentar marţi.
Seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau săptămâni pentru a scădea în intensitate, iar oamenii au fost sfătuiţi să rămână în afara zonelor de coastă din cauza riscului de alunecări de teren şi să evite adunările în interior. Unele hoteluri au început să-şi golească piscinele, deoarece li s-a spus că încărcătura de apă a vulnerabilizat clădirile.
Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa, deoarece se află la limita plăcilor tectonice africane şi eurasiatice a căror interacţiune constantă provoacă cutremure frecvente.
Santorini şi-a luat forma actuală în urma uneia dintre cele mai mari erupţii vulcanice din istorie, în jurul anului 1600 î.Hr. Ultima erupţie din zonă a avut loc în 1950.
Rador/FOTO imagine ilustrativă