Patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut între România şi Republica Moldova
![Patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut între România şi Republica Moldova Patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut între România şi Republica Moldova](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/252261-206608.jpg)
Publicat de gabrielarotaru, 8 februarie 2025, 06:51
Patru noi poduri se vor construi peste Prut – România şi Republica Moldova.
Ieri au fost semnate, la Chişinău, acorduri în acest sens.
Podurile, care se vor face cu 4,4 milioane de lei, bani din bugetul de stat al României, vor îmbunătăţi semnificativ infrastructura de transport şi conectivitatea dintre cele două ţări şi vor facilita comerţul şi călătoriile. Planurile de construcţii au fost detaliate într-o conferinţă de presă de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Moldova, de ministrul de resort, Vladimir Bolea, şi de secretarul de stat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioşteanu.
Relatează Eva Fruntaşu, de la Radio Chişinău: Patru poduri noi vor fi construite peste râul Prut între România şi Republica Moldova, la Stânca-Costeşti, Răducăneni-Bărboieni, Bumbăta-Leova şi la Fălciu-Leca. Ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale de la Chişinău, Vladimir Bolea, a vorbit despre apropierea dintre Republica Moldova şi România prin realizarea acestor proiecte concrete.
Vladimir Bolea: Este un prim pas autentic de apropiere între Republica Moldova şi România, lucruri care se vor concretiza, din punctul meu de vedere, prin aceste poduri. Şi astăzi a fost semnat pentru podul de la Stânca, mult aşteptat. Este vorba despre podul de piatră de la Bumbăta, de Leova, iarăşi un alt pod extrem de important, de la Fălciu-Cantemir şi de la Oancea-Cahul. Adică sunt nişte poduri care sunt foarte mult aşteptate de către locuitorii de pe ambele maluri.
La rândul său, secretarul de stat al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioşteanu, şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea cu Ministerul Infrastructurii de la Chişinău pentru ca Republica Moldova să devină competitivă pe piaţa europeană.
Irinel Ionel Scrioşteanu: Începând de astăzi intrăm într-o nouă eră a dezvoltării infratructurii de transport peste Prut. Ceea ce începem vom continua pe zona de infrastructură feroviară, în infrastructura navală, aeriană şi integrarea acestor infrastructuri în economia Moldovei, economia României, în aşa fel încât Moldova de pe ambele maluri ale Prutului să devină competitivă în noul spaţiu european.
Studiile de fezabilitate şi lucrările de construcţie a celor patru poduri sunt finanţate de Guvernul României şi din fonduri europene nerambursabile, prin Mecanismul pentru interconectare a Europei. Directorul general al Companiei de Drumuri din România, Cristian Pistol, a subliniat importanţa acestor investiţii pentru conectivitatea Republicii Moldova cu România şi, implicit, cu Uniunea Europeană.
Cristian Pistol: Îmi doresc ca odată cu realizarea tuturor acestor investiţii, conectivitatea Republicii Moldova cu România să fie una mult mai bună, pentru a facilita atât traficul de persoane, cât şi tranzitul de mărfuri de pe teritoriul celor două state şi, totodată, aceste poduri vor aduce o mai bună conectivitate cu Uniunea Europeană, într-un final. Îmi doresc ca studiile de fezabilitate să se realizeze în termenele pe care le-am stabilit prin contractele semnate şi să trecem ulterior, mai repede, la partea de proiectare şi de execuţie efectivă a lucrărilor.
Ministrul Vladimir Bolea a mai anunţat că un alt proiect major vizează construcţia podului peste Prut între localităţile Ungheni din România şi Republica Moldova, pentru care a fost finalizat studiul de fezabilitate, iar lucrările vor demara la 26 aprilie. Acest pod, numit simbolic Podul de Fori, va avea şi elemente decorative care vor face legătura cu Podul de Flori din 1990. (Rador/ FOTO radiochisinau.md)