Rromii din Hârlău, Iași – trecut și prezent – teme ale emisiunii Viața Rromilor de luni, 10 februarie 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN
![Rromii din Hârlău, Iași – trecut și prezent – teme ale emisiunii Viața Rromilor de luni, 10 februarie 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN Rromii din Hârlău, Iași – trecut și prezent – teme ale emisiunii Viața Rromilor de luni, 10 februarie 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2025/02/Z_ACASA-la-RROMII-din-Harlau-850x479.jpg)
Publicat de gabrielarotaru, 8 februarie 2025, 08:31 / actualizat: 8 februarie 2025, 10:29
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, facem popas în orașul Hârlău din județul Iași.
Hârlău este centrul amdinistrativ, iar în componența acestuia este și satul Pârcovaci. Concret, întâi de toate invităm la dialog pe domnul Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău, cel care în prima secvență audio pe care o postăm ne creionează o imagine a orașului Hârlău din punct de vedere istoric; aflăm amănunte despre câteva proiecte pe care în următoarea perioadă urmează a le implementa la nivelul administrație locale; după ce aflăm detalii despre bisericile din Hârlău, edilul șef ne amintește și despre Muzeul Viei și Vinului din Hârlău. Acesta este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale din zona Hârlăului și nu numai. Muzeul este situat pe Strada Logofăt Tăutu, Nr. 7, deschis de miercuri până duminică între orele 10:00 – 17:00.
Astăzi facem popas în Hârlău, Iași. Revenim la dialogul cu Gheorghiță Curcă, primarul orașului Hârlău, cel care ne vorbește despre comunicarea dintre amdinistrația locală și Comunitatea Rromă din localitate.
Obiectivul principal pentru reprezentanții celor două părți este acela ca „vlăstarele” etnicilor rromi din Hârlău să urmeze școala, pentru că „rădăcinile educației sunt amare, însă fructele sale sunt dulci”, după cum din vechime se transmit aceste frumoase cuvinte ale lui Aristotel, născut în anul 384 înainte de Hristos în Stagira, Grecia, filosof, discipol al lui Platon. A întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca logica, științele naturii, metafizica, etica și estetica.
În cele ce urmează, invităm la dialog pe Hurdui Gruia, consilier local, lider al etnicilor rromi din Hârlău. Hurdui Gruia, imediat după ce se prezintă, ne creionează, prin cuvânt, o imagine a Comunității Rromilor din orașul Hârlău, târg atestat documentar din anul 1384, atunci când aici mama domnitorului Petru Mușat își stabilește curtea. Gruia Hurdui ne vorbește, succint, și despre comunicarea dintre domnia sa și etnicii rromi pe care-i reprezintă, spunându-ne că „tot ceea ce fac pentru aceștia, fac din suflet și cu suflet”. Schimbările în bine – din ultima perioadă – în ceea ce privește actul administrativ, respectiv actul aducațional din Comunitatea Rromă din Hârlău, alte subiecte ale dialogului.
Astăzi, după cum bine ștți facem popas acasă la etnicii rromi din orașul Hârlău, Iași. Stăm de vorbă cu Gruia Hurdui, consilier local, lider al Comunității Rrome din Hârlău.
Din ultimele două secvențe pe care le postăm – de la Gruia Hurdui – aflăm amănunte concrete despre situația actului educațional în ceea ce privește elevii de etnie rromă din Hârlău; unii dintre elevii de etnie rromă din Hârlău, în ultimii ani au mers spre facultățile din cadrul universităților ieșene și nu numai.
Meseriile pe care le-au practicat și încă le prestează etnicii rromi din Hârlău, un alt subiect al dialogului.
Au mers etnicii rromi din Hârlău în străinătate? Răspuns la această întrebare ne oferă Gruia Hurdui, liderul rromilor din Hârlău; comunicarea cu liderii rromilor de la Centru, o altă temă a discuției.
Aproape de finalul dialogului atât pentru etnicii rromi din Hârlău, cât și pentru etnicii rromi din întreaga țară Gruia Hurdui are un mesaj.
Raportat la cele prezentate, conchidem astfel „pentru fiecare om viața este o școală de la leagăn până la mormânt, tot ce suntem, ce facem, ce gândim, vorbim, auzim, dobândim, posedăm, nu este altceva decât o anumită scară pe care urcăm din ce în ce mai mult, spre a ajunge cât mai sus, fără însă a putea atinge vreodată suprema treaptă”, Comenius – filosof, gramatician și pedagog ceh. Comenius s-a ocupat întreaga viață de perfecționarea metodelor pedagogice.
În speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de luni, 10 FEBRUARIE 2025, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM), pentru a urmări emisiunea: Viața Rromilor.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN