„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Publicat de Andreea Drilea, 21 februarie 2025, 12:46
„Sub semnul iubirii…cântece și scrieri de odinioară” la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, organizează marți, 25 februarie 2025, începând cu ora 16.00, evenimentul cultural intitulat „Sub semnul iubirii… cântece și scrieri de odinioară”.
Acest proiect își propune să aducă în atenția publicului câteva scrieri de tinerețe semnate de Mihail Kogălniceanu, oferind o frescă socială detaliată, plină de povești de iubire și descrieri ale societății ieșene din secolul al XIX-lea. Aceste scrieri surprind atât frumusețea, cât și complexitatea formelor de loisir ale protipendadei din acea perioadă, alături de o atmosferă satirică ce subliniază trăsături ale unei lumi aflate în continuă schimbare.
„Vă invităm să participați la acest eveniment cultural unic, care va pune în lumină legătura strânsă dintre literatură și muzică, dintre trecutul și prezentul nostru, printr-o evocare a vremurilor de odinioară, aducând în prim-plan teme ce ne sunt, încă, apropiate”, declară Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Vor fi prezentate și câteva aspecte din viața muzicală a Principatelor, cu accent pe perioada în care muzica orientală și populară dominau gusturile boierimii. Muzica ascultată de elite era, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, de factură orientală și populară, interpretată de tarafuri de lăutari și de muzicile otomane ale curții domnești. Pe la mijlocul secolului se deschide apetitul boierimii pentru muzica occidentală. Astfel, la balurile și „adunările dănțuitoare” din saloanele boierești răsunau laolaltă muzica orientală, cea tradițională și muzica occidentală.
Corul „Răsunete”, cu un repertoriu inspirat din muzica tradițională din arhiva Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, va adăuga o notă de rafinament și autenticitate evenimentului, având ca temă iubirea, dorul și relațiile umane, sentimentale, ce au traversat secolele și care au rămas o sursă de inspirație pentru tradițiile muzicale ale regiunii.
Vă așteptăm cu drag la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” într-un cadru ce va reanima atmosfera saloanelor din casele boierești din veacul al XIX-lea.