Ascultă Radio România Iași Live

Ambasadorii EPAS ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, deputați pentru o zi în Parlamentul European

Ambasadorii EPAS ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași, deputați pentru o zi în Parlamentul European

Publicat de letitia, 3 aprilie 2025, 12:57 / actualizat: 3 aprilie 2025, 15:15

O echipă formată din doisprezece elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași a participat, în data de 28 martie, la Sesiunea Euroscola a Parlamentului European de la Strasbourg.

Împreună cu alți peste 400 de elevi din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și din Marea Britanie, aceștia au dezbătut teme prioritare, precum ambiția Uniunii de a elimina poluarea și progresul înregistrat până acum, impactul și combaterea dezinformării sau importanța exercitării dreptului la vot.

Participanții au avut oportunitatea de a adresa întrebări vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, precum și lui Camille Siefridt, analist de Politici de Mediu din cadrul Direcției Generale pentru Servicii de Cercetare Parlamentară.

Programul „Școli ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) este implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași este parte a acestui program din 2021, iar anul acesta școala a primit invitația de a se alătura proiectului Euroscola. Elevii au fost însoțiți de doamna profesor Andreea Jijie, coordonatoarea proiectului EPAS, profesor de limba engleză la Colegiul „Mihai Eminescu”.

A.J.: Este un program care are ca scop conștientizarea, să spunem, familiarizarea copiilor, tinerilor, cu aspecte ce țin de Uniunea Europeană și de Parlamentul European. Astfel, avem aici 12 ambasadori juniori ai acestui program și avem și șase ambasadori seniori. Aceștia organizează activități de informare în școală, pentru copiii de liceu, și în alte școli, pentru că avem și școli partenere din Iași, și încearcă să familiarizeze copiii cu toate aspectele ce țin de avantajele cetățeniei europene, de rolul Parlamentului, dezinformare, importanța votului și alte aspecte pe care, în principiu, unii copii nu le cunosc și este bine să le cunoască. Făcând parte din acest proiect, având în vedere că noi suntem școală – ambasador din anul 2021, am primit o invitație la Strasburg la Programul Eurocola, având în vedere că am derulat activități în toți acești ani. Tema întâlnirii fiind poluarea, combaterea poluării, copiii au avut posibilitatea să adreseze întrebări atât vicepreședintelui Victor Negrescu, cât și domnului Camille Siefridt și cred că a fost o experiență înălțătoare pentru fiecare dintre ei.

L.G.: Cum s-au pregătit elevii în sensul acesta?

A.J.: S-au documentat destul de mult, mai ales pe tema poluării și pe tot ce înseamnă această ambiție a Uniunii Europene de a stopa poluarea și au citit mult despre ce s-a realizat până acum și ce nu s-a realizat și ce ar trebui să mai facem pentru a atinge obiectivele. Au studiat, cred că, și multe aspecte legate de Victor Negrescu, pentru că și-au pregătit foarte multe întrebări și pentru acesta.

L.G.: Astfel de inițiative îi ajută mult să identifice atât probleme ale societății, cât și soluții și sunt experiențe care îi formează, cu siguranță, pe mai multe planuri, nu doar din punctul de vedere al performanței școlare.

A.J.: Așa este și cred că s-a întâmplat asta și cu ocazia acestei experiențe. Eu am plecat cu un grup de 12 copii diferiți, să spunem, pentru că ei sunt din clase diferite, avem de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, dar au ieșit, s-au întors de la Parlamentul European mai uniți, s-au împrietenit, au făcut lucruri extraordinare împreună și acum simt că am o echipă adevărată.

 

Cei doisprezece elevi care au fost prezenți în plenul Parlamentului European și-au dorit să împărtășească din experiența lor acolo și să sublinieze totodată importanța implicării tinerilor în astfel de proiecte.

Mă numesc Rotariu Bogdan, sunt elev în clasa a XI-a F, aici, la „Colegiul Mihai Eminescu” Iași. A fost o experiență inedită, o experiență pe care mulți dintre noi probabil că nu o vor mai trăi niciodată, pentru că Parlamentul European este o instituție care acoperă o populație extrem de mare, nu doar România. Și când spun asta mă refer că noi, niște simpli elevi să fim aleși într-un asemenea program, doar pentru că am vrut să ne implicăm propria comunitate aici, în Iași, pur și simplu mi se pare inedit.

L.G.: Care sunt preocupările tale?

B.R.: Preocupările mele, în principal, mai ales după ce am discutat înainte să ajungem la Strasbourg, au fost acele ținte pe care Parlamentul European le avea pe subiect; adică, subiectul fiind inițiativa „Zero Poluare”, eu am fost în special interesat de țintele pe care Parlamentul European și le propunea în acel moment, pentru că oficialii de acolo au pus în mișcare ca până în 2030 să avem anumite ținte completate care să facă în așa fel încât Uniunea Europeană să devină prima organizație sau continent care are un consum neutru sau sub zero de emisii nocive pentru sănătatea umană. Eu am fost mai interesat de ce a făcut până acum Uniunea Europeană în legătură cu asta, ce nu a mers și ce va funcționa până în 2030, respectiv 2050.

Mă numesc Vasilache Sara Eliza, sunt elevă în clasa a XI-a E, am 17 ani și nu mi-am imaginat că voi avea această oportunitate de a-mi exprima ideile în plen. M-a făcut să realizez, m-a ajutat să realizez cât de important este cu adevărat să fim activi, să mergem la vot și să avem grijă ce oameni alegem să ne reprezinte și să ne decidă viitorul. A fost o experiență foarte interesantă și pentru că am putut discuta tema „Zero Pollution”. Mă pasiona și înainte să mă implic în acest proiect, în special când vine vorba despre regulațiile ce țin de inteligența artificială și așa mai departe. Este o temă pe care mă documentez. De asemenea, a fost foarte interesant că am putut atinge subiecte ce țin de drepturile umane și de egalitate și echitatea dintre genuri.

Mă numesc Ringhilescu Maria Sofia din clasa a XI-a E a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași. Eu această experiență am împărțit-o în două: partea oficială și partea neoficială. Partea oficială a fost cea în care am plecat la Strasbourg, în care am fost acolo în Parlament și, chiar dacă nu am vorbit, am putut să-mi răspund la anumite întrebări la care, de exemplu, specialiștii au putut să îmi ofere toate informațiile de care aveam nevoie. Și partea neoficială a fost și ea foarte importantă, pentru că, așa cum a spus și doamna Jijie, am reușit să ne închegăm ca echipă și să vizităm, pentru că și partea aceasta a fost foarte important. Dar, peste toate, lucru cel mai important consider că a fost oportunitatea de a fi acolo, în Parlament, și să putem să ne întâlnim cu foarte multe persoane din alte țări.  Spre exemplu, am putut să vorbesc și cu persoane din Spania, și din Portugalia, și din Finlanda și să împărtășesc cu ei ideile pe care le aveam despre debate-ul respectiv.

Mă numesc Anisia Talpeș, sunt elevă în clasa a IX-a E și participarea mea la Parlamentul European a fost mai mult decât o simplă oportunitate. A fost un prilej de învățare, de descoperire și de conectare cu oameni extraordinari. Am avut ocazia să cunosc persoane din medii diferite, fiecare cu viziuni și perspective unice, dar unite de aceeași dorință – de a aduce schimbări pozitive în societate. Mereu mi-am dorit să plec într-o țară străină cu un proiect școlar, deși n-am avut ocazia, și sunt foarte recunoscătoare pentru acest proiect.

Numele meu este Tofan Bogdan Florin, sunt elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” în clasa XI-a E și am 18 ani. Pentru mine este prima oară când merg în Strasbourg și cu atât mai mult să am șansa să ajung în Parlamentul European. De asta pot fi practic extrem de recunoscător oamenilor care mi-au oferit această posibilitate. Experiența a fost unică, inegalabilă până acum, din perspectiva mea, deoarece m-a dezvoltat atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Cu atât mai mult, deoarece sunt extrem de pasionat de geografie și asta a contribuit extrem de mult la cariera mea academică, să zic, participând și la olimpiada națională, anul acesta, și participând și anul trecut. Tocmai de aceea a fost ocazia perfectă, să spun, oportunitatea ideală, de a-mi arăta cumva abilitățile, de a le pune în practică, de a combina cunoștințele pe care le acumulasem în anii anteriori și să le folosesc mai ales în cadrul debate-ului pe care l-am avut în una dintre sesiuni la nivelul Parlamentului European. Și continuând pe plan personal, să zic așa, a fost o oportunitate incredibilă să descopăr oameni cu caractere diferite, idei diferite, din toate colțurile Europei.

Mă numesc Mihăilă Daria Andreea. Cu ajutorul acestui program, EPAS, am învățat să mă descurc pe cont propriu, fără părinții mei, în mai multe țări străine, pentru că am traversat cu autocarul, să comunic cu oamenii din locul respectiv, exersându-mi anumite abilități. Mă bucur că am avut posibilitatea de a participa la o simulare a Parlamentului European, să văd cum decurg lucrurile, și mereu voi fi recunoscătoare pentru asta, pentru că mi-am creat și relații noi de prietenie strânse, dar și experiențe noi care mă vor ajuta pe viitor în viață. Cel mai mult   mi-a plăcut sistemul de votare și care mi-a captivat atenția pentru cât de ușor se realizează acesta, printr-un simplu Da, Nu și Mă abțin, fiind, astfel, valorificată democrația.

Sunt Zugravu Maria și sunt în clasa a XI-a E. Această experiență m-a inspirat să privesc mai multă responsabilitate rolul nostru, al tinerilor în societate, și mi-a demonstrat că vocea tinerilor contează și că implicarea noastră poate face diferența. Trebuie să fim curajoși să ne exprimăm opiniile și să ne asumăm responsabilitatea de a modela lumea în care trăim. Euroscola nu a fost doar o vizită la Strasbourg, ci o lecție de implicare civică, responsabilitate și cooperare.

Sunt Ariana Balan, din clasa a X-a B. Și pentru mine acest proiect a fost o șansă unică în viață de a vizita Parlamentul European la Strasbourg, dar nu numai, pentru că pe parcursul zilei am avut ocazia să vedem cum trăiește un europarlamentar într-o zi obișnuită. Această experiență ne-a oferit ocazia de a ne dezvolta spiritul civic, dar și de echipă. Și spun asta pentru că una dintre activități a fost să comunicăm cu cei din jurul nostru, din alte țări, ceea ce mi-a oferit ocazia să-mi exersez limba engleză și să ne punem ideile la comun și să găsim anumite argumente.

Mă numesc Toniță Carina Medeea și sunt în clasa a XI-a E la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Pentru mine, plecarea la Strasbourg a fost o experiență inedită, deoarece am avut ocazia de a pune întrebări unor personalități ale Parlamentului European. De asemenea, acest proiect ne-a unit pe toți ca echipă EPAS, dar ne-a și oferit ocazia de a ne cunoaște și de a ne împrieteni.

L.G.: Ați avut șansa să vizitați și orașul. Cum ți s-a părut Strasbourgul?

C.D.: Mi s-a părut un oraș foarte frumos. Nu mă așteptam să vizităm atât de mult pe cât am făcut-o, pentru că a fost și un drum foarte lung, dar mă bucur că am avut ocazia de a fi și turiști și nu numai, de a lucra, ca să spun așa.

Câțiva dintre elevii au avut posibilitatea să adreseze întrebări reprezentanți lor Parlamentului European, punctând preocupările lor în ceea ce privește tranziția verde sau dinamica relațiilor internaționale.

 

Mă numesc Teodora Papuc și astăzi vă vorbesc și din postura de elev, dar și din postura de președinte al Consiliului Elevilor prin această unitate de învățământ. Am avut oportunitatea de a adresa domnului Camille o întrebare esențială privind eficiența reglementărilor stricte de mediu ale Uniunii Europene în contextul unei economiei globalizate, unde marii poluatori nu urmează, de obicei, aceleași standarde. Această experiență pot spune că ne-a consolidat, cu adevărat, convingerea că Europa trebuie să-și mențină rolul de „pionier în domeniul sustenabilității, dar și să acționeze strategic, asigurând, cu adevărat, un echilibru între protecția mediului și competitivitatea economică.

Mă numesc Andrii Denisa Ioana și sunt elevă în clasa a IX-a E la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Cel mai mult m-a inspirat importanța dialogului și a implicării tinerilor în politicile europene. M-am simțit onorată pentru oportitatea de a adresa o întrebare domnului Camille, în Parlamentul European. L-am întrebat „Cum putem gestiona poluarea care vine din exteriorul Uniunii Europene”. Acesta a fost foarte bucuros pentru întrebarea mea și mi-a oferit un răspuns foarte amplu. Totodată, această experiență m-a făcut să realizez cât de important este vocea fiecăruia în construirea unei Europe unite și că fiecare întrebare poate duce la o rezolvare a poluării.

Numele meu este Ioana Sofia Ștefanovici, fac parte din clasa a IX-a E. Departe de această experiență, pentru mine a constat în a-mi exprima opiniile și părerile, ceea ce este domeniul meu de specializare, aici aș spune în calitate de debater, mie îmi place foarte mult să particip la debate-uri. Și asta mi-a acordat posibilitatea de a mă exprima, mai ales cu persoane de diferite etnii, religii, păreri, opinii, ceea ce a însemnat foarte mult pentru mine. Eu țin foarte mult la ideea de diversitate, mai ales culturală, bineînțeles. Mereu am văzut aceste experiențe ca drept privilegii de a înțelege din mai multe părți și puncte de Vedere ce ne unește și ce ne desparte, aș spune. Și asta a fost mai ușor de observat în Parlamentul European. Până la urmă, cum este și deviza, „Uniți prin diversitate”. Am avut și oportunitatea de a adresa o întrebare domnului Camille. M-am axat foarte mult pe ideea de corporații și cum acestea ar putea adopta metode sustenabile și am primit un răspuns foarte amplu, fiind un subiect de discuție foarte dezbătut în ziua de astăzi în Parlament, ceea ce m-a bucurat enorm. Ar fi ideal ca până în 2030 toate statele membre să poate să adopte metode sustenabile la nivel internațional.

Programul Euroscola reunește, la Strasbourg, elevi cu vârsta de cel puțin 14 ani din toate cele 27 de țări membre ale Uniunii, din țările candidate și din fostele țări membre, pentru a dezbate, a apăra un punct de vedere, a negocia, a depune amendamente, a vota și, în cele din urmă, a adopta rezoluții privind probleme europene reale. Elevii se pot familiariza, astfel, cu modul în care funcționează instituțiile europene, pot discuta despre democrație, drepturile fundamentale sau valorile europene și își pot exprima opiniile personale cu privire la deciziile luate la nivelul Uniunii Europene.

Parlamentul European a înființat proiectul Euroscola în 1990. De atunci, sute de mii de elevi de liceu au putut participa la un exercițiu de simulare a activității deputaților europeni.

 

(Radio Iași/Letiția Gheorghiu/FOTO: Multimedia Centre – European Parliament, Radio Iași)

(AUDIO) Bacău: Vernisajul expoziției „Metamorfoze vizuale” are loc astăzi, la Galeriile Frunzetii
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 16:41

(AUDIO) Bacău: Vernisajul expoziției „Metamorfoze vizuale” are loc astăzi, la Galeriile Frunzetii

Băcăuanii pasionați de artă sunt invitați astăzi, la ora 17:00, la vernisajul expoziției „Metamorfoze vizuale”, găzduit de Galeria...

(AUDIO) Bacău: Vernisajul expoziției „Metamorfoze vizuale” are loc astăzi, la Galeriile Frunzetii
Persoane suspecte de trafic de droguri arestate după descinderi în judeţele Satu Mare şi Bacău
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 16:39

Persoane suspecte de trafic de droguri arestate după descinderi în judeţele Satu Mare şi Bacău

Patru persoane au fost arestate preventiv în urma unor percheziţii desfăşurate la suspecţi de trafic de droguri în judeţele Satu Mare şi...

Persoane suspecte de trafic de droguri arestate după descinderi în judeţele Satu Mare şi Bacău
Vaslui: Liste de aşteptare de până la trei luni pentru susţinerea probei practice de obţinere a permisului auto
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 15:47

Vaslui: Liste de aşteptare de până la trei luni pentru susţinerea probei practice de obţinere a permisului auto

Prefectul judeţului Vaslui, Eduard Popica, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că elevii şcolilor de şoferi sunt nevoiţi...

Vaslui: Liste de aşteptare de până la trei luni pentru susţinerea probei practice de obţinere a permisului auto
În mai, orașul Iași devine un pol european al cercetării, creativității și inovării
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 15:01

În mai, orașul Iași devine un pol european al cercetării, creativității și inovării

Este mare agitație, zilele acestea, în mai multe instituții de cercetare din țară și din lume, cercetători și inventatori pregătindu-se să...

În mai, orașul Iași devine un pol european al cercetării, creativității și inovării
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 14:53

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reşedinţă

Un incendiu a izbucnit, vineri, într-un apartament situat la etajul al IV-lea al unui bloc de locuinţe de pe strada Gheorghe Doja din municipiul...

Suceava: Incendiu într-un apartament de la etajul 4 al unui bloc din municipiul reşedinţă
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 12:15

De duminică se întoarce iarna. Vremea se va răci, va fi brumă și îngheț la sol

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 5 aprilie, ora 10 – 7 aprilie, ora 18 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică,...

De duminică se întoarce iarna. Vremea se va răci, va fi brumă și îngheț la sol
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 12:05

Gala „Personalități ieșene contemporane” la Ateneul Național din Iași

Pe 8 aprilie, la ora 18:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași, va avea loc evenimentul Gala...

Gala „Personalități ieșene contemporane” la Ateneul Național din Iași
Regional vineri, 4 aprilie 2025, 11:25

(FOTO) Mineral Expo revine la Iași: Heliodorul – vedeta ediției din aprilie 2025!

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Asociația „Mineral Expo”, invită publicul la o nouă ediție „Mineral...

(FOTO) Mineral Expo revine la Iași: Heliodorul – vedeta ediției din aprilie 2025!