Coif de ceremonie din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei etalat în expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

Publicat de Gabriela Rotaru, 3 aprilie 2025, 12:12
În perioada 4 aprilie – 8 iunie 2025, la Palatul Culturii din Iași, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei este itinerată expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, și realizat în parteneriat cu Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Vasile Lupu” Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Organizată pentru prima dată în 2020, când Jandarmeria Română împlinea 170 de ani de la înființare, expoziţia are la bază cercetarea muzeografului Nicolae Adrian Alexe, de la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, care a realizat și descrierile uniformelor. „În orașele în care am itinerat expoziția, am încercat de fiecare dată, în funcție de resursele pe care le-am avut la îndemână, să evocăm și o istorie locală a Jandarmeriei, adăugând obiecte păstrate în colecțiilor muzeelor gazdă sau în colecțiile unor locuitori, pasionați de istorie militară”, precizează curatorul expoziției, Flavius Nicolae Roaită, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
În patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei se regăsește un coif folosit pentru ceremoniile militare, care va fi etalat în cadrul acestei expoziții: „Este un coif de ceremonie, modelul 1895, confecționat din piele toval, având inserat în partea din față cifrul regelui Carol I, iar în vârf, pe o țepușă din metal, păr de cal, dispus circular. Jandarmii și grănicerii au fost singurii militari care au avut aceste coifuri cu țepușă și eghileți, prin care ieșeau în evidență față de celelalte structuri. Acest tip de coif a fost folosit de jandarmi începând cu 1868, ca o formă de omagiu față de Carol I”, detaliază muzeograful Flavius Nicolae Roaită.
Expoziţia, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 4 aprilie 2025, de la ora 11.00, prezintă uniforme originale şi replici, piese de patrimoniu, începând de la medalii şi documente, până la elemente de echipament, toate acestea reprezentând o incursiune în istoria Jandarmeriei, din 1850, până în prezent.
„Invităm publicul să admire, la Palatul Culturii, această expoziție deosebită, din care face parte și coiful de ceremonie din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei, o piesă păstrată într-o formă excelentă, și să se bucure de valoarea incontestabilă a patrimoniului”, subliniază Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie a Moldovei, până pe 8 iunie 2025, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (16.30, ultimul bilet).