Clădirile publice din Nord-Est pot fi reabilitate termic cu sprijinul REGIO

Publicat de Gabriela Rotaru, 3 aprilie 2025, 12:20
Începând de astăzi, 3 aprilie 2025, Consiliile Județene, Autoritățile publice centrale și Comunele din Nord-Est pot depune proiecte pentru finanțarea investițiilor în eficiența energetică a clădirilor publice.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management, a lansat Ghidul Solicitantului pentru Apelul Eficiență energetică Clădiri publice – Consilii județene, Autorități publice centrale, UAT locale (comune).
Scopul acestui apel de proiecte este de a încuraja autoritățile publice din Regiunea Nord-Est să implementeze soluții care să reducă consumul de energie și să îmbunătățească performanțele energetice ale clădirilor publice atât din mediul urban, cât și din cel rural. În acest sens, investițiile finanțate vor contribui la scăderea costurilor operaționale generate de clădiri și vor răspunde provocărilor legate de schimbările climatice. De asemenea, un astfel de demers sprijină tranziția către un mediu mai verde și mai sustenabil, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Bugetul disponibil pentru acest apel este de 109.5 milioane euro, iar această sumă se va împărți între solicitanții de tip UAT comună și UAT județe și Autorități publice centrale astfel: UAT-urile comune pot solicita finanțare de până la 22.5 milioane euro, în timp ce UAT județe și APC pot beneficia de o alocare de 87 milioane euro. Valoarea minimă a unui proiect este de 300.000 euro, iar valoarea maximă poate ajunge până la 2.5 milioane euro.
Proiectele finanțate prin acest apel trebuie să vizeze, în mod obligatoriu, lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă ale clădirii. În plus, activități eligibile sunt și înlocuirea instalațiilor de încălzire și apă caldă menajeră cu surse regenerabile, îmbunătățirea sistemelor de climatizare și ventilație pentru asigurarea unei bune calități a aerului interior, precum și instalarea de sisteme de iluminat inteligente. De asemenea, este importantă implementarea unor soluții de management energetic inteligent, care permit monitorizarea și controlul consumurilor de energie, asigurând astfel economii substanțiale de energie și resurse.
Eficiența energetică aduce multiple beneficii, atât economice, cât și de mediu. Pe lângă reducerea costurilor pe termen lung, implementarea unor astfel de măsuri ajută la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie, sprijinind tranziția către surse regenerabile.
Perioada de depunere a proiectelor este deschisă începând de astăzi, 3 aprilie, până pe 2 iulie 2025.
Ghidul Solicitantului de finanțare este disponibil pe site-ul Programului Regional Nord-Est 2021-2027 .