5 aprilie, orele 18-20, Marele violonist Liviu Prunaru, în Recital la Iași și invitat la Univers Muzical cu Daniela Vlad
Liviu Prunaru este un apropiat al scenei de concert ieșene, dar niciodată nu s-a aflat la o distanță atât de mică de fiecare spectator! Recitalul Concert Maestro face parte din seria Turneul de poveste marca Pro Contemporania și cuprinde șapte concerte la București, Iași, Bistriţa, Braşov, Ploieşti şi Craiova. Este primul său recital pentru vioară solo din carieră. Am folosit prilejul pentru a avea un interviu în exclusivitate, pentru emisiunea noastră. Ne auziți pe toate frecvențele Radio Iași și online pe radioiasi.ro/asculta-live, vă reamintesc, doar în timpul difuzării, emisiunea nu rămâne arhivată online

Publicat de dvlad, 4 aprilie 2025, 20:00
Liviu Prunaru, violonistul cu peste 35 de ani de carieră interpretativă și 18 ani de condus pretențioasa orchestră Royal Concertgebouw din Amsterdam din poziția de concert maestru, a concertat din nou la Iași, în cadrul Turneului de poveste marca Pro Contemporania. ConcertMaestro ni l-a înfățișat în această ipostază a excelenței sale, cu programul de piese pentru vioară solo care ne-a impresionat și ne-a inspirat pe toți cei prezenți în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iași. Am petrecut o seară rară, de grație și mare emoție.
Cred că vă amintiți că relatam anul trecut că Liviu a renunțat în 2024 la poziția de mare responsabilitate și înălțime de concertmaestru la Concertgebouw, pentru a se dedica în exclusivitate solisticii și într-o mare măsură fetiței sale care acum are 7 ani și care dovedește deja calități muzicale excepționale. Liviu continuă de fapt latura solistică a activității sale alături de cele mai prestigioase orchestre din lume sau de membru al unor formații camerale care i-au adus dintotdeauna partea lor de glorie, noi în România fiind mereu privilegiați să-l urmărim în proiectul cameral Duelul Viorilor sau alături de orchestrele Filarmonicilor din București, Iași sau de acasă de la Craiova.
Concert Maestro este primul turneu solo din cariera sa, în care ne-a propus un dialog informal, cu solistul aflat mult mai aproape de spectatori decât în mod obișnuit. La Ateneul Român, Liviu Prunaru a cântat și în sală, printre spectatori. La Palatul Culturii din Iași, el s-a găsit tot timpul chiar în mijlocul Holului de Onoare, cu spectatorii așezați în cerc în jurul său. O intimitate intimidantă pentru noi, spectatorii, dar cu atât mai impactantă și mai incitantă. Cine a mai venit la concertele de la Palat, a avut experiența acestui spațiu transformat într-o sală de concert neobișnuită, care creează ea însăși o atmosferă fantastică prin arhitectura neogotică și neoclasică și prin mozaicul cu ființe mitologice din pardoseală. Așa a fost posibilă experiența unică a fiecărui spectator, de a auzi artistul de la aproximativ trei-patru metri distanță, simțind fiecare vibrație a viorii, toate salturile și jocurile aproape neverosimile ale arcușului și emoția născută de capodoperele interpretate, Sonata nr. 1 pentru vioară de Johann Sebastian Bach, Capriciile nr. 2, 9 (Vânătoarea), 10, 13, 17, 23 de Niccolo Paganini, Vasile Filip – Suita românească și Paganiniana pentru vioară solo de Nathan Milstein, plus bisurile, Johann Sebastian Bach Andante din Sonata a 2-a BWV 1003 și Bourrée din Partita I BWV 1002.
Turneul a continuat la Bistriţa, Braşov, Ploieşti şi Craiova.
Pe parcursul emisiunii ascultăm secvențe din Recital, dar și din discurile sale împreună cu Camerata Lysy sau Ensemble Orchestral De Paris, dirijor Lawrence Foster.
Daniela Vlad