Parteneriat de succes între Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Delgaz Grid – prima promoție a „Academiei Inginerilor” a absolvit cursurile

Publicat de Andreea Drilea, 8 aprilie 2025, 10:19
Parteneriat de succes între Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Delgaz Grid – prima promoție a „Academiei Inginerilor” a absolvit cursurile
- Fiecare dintre cele trei specializări a avut câte cinci absolvenți;
- Lectori în cadrul programului au fost cadre didactice ale USV, cu suportul experților Delgaz Grid;
- Cursurile au acoperit cerințe specifice noilor calificări care decurg din tranziția energetică.
Un număr de 15 ingineri, angajați ai Delgaz Grid, au absolvit cursurile “Academiei Inginerilor”, un program realizat în baza unui parteneriat cu Universitatea Ștefan cel Mare” Suceava (USV) și compania de distribuție, parte a grupului E.ON. Cursurile, care au vizat trei specializări, s-au derulat în perioada octombrie 2023 – aprilie 2025, programa de studiu fiind elaborată de profesorii USV și experții Delgaz Grid pe baza cerințelor specifice noilor calificări cerute de tranziția la rețele inteligente.
Cu toate că erau abordate în diverse cursuri din oferta educațională a USV, cele trei specializări nu se regăseau într-un tot unitar care să asigure formarea unor specialiști de nișă pe specializări dedicate. Dar, colaborarea creativă dintre cele două organizații a dus la elaborarea unor programe de studiu fundamentate, în măsură să răspundă cerințelor pieții muncii în ceea ce privește automatizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție.
„Peste 90% din rețeaua noastră de distribuție este digitalizată și avem nevoie de specialiști care să o opereze și să o dezvolte în continuare. Colaborarea cu USV a adus o nouă serie de specialiști ce completează echipele deja specializate în rețele inteligente. Mulțumesc partenerilor noștri de la USV și colegilor din Delgaz Grid pentru implicare în acest proiect, îi felicit pe absolvenți și le doresc mult succes în carieră.”, a declarat Cristian Secoșan, Director General Delgaz Grid.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian, rectorul USV: ”Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are realizări notabile în cercetarea științifică, inclusiv în domeniile energetic şi electric, participând ca lider şi partener la contracte de cercetare dezvoltare, naționale şi internaționale, finanțate prin competiție. Cursul „Academia Inginerilor”, conceput împreună cu experții Delgaz Grid, se înscrie în nota colaborărilor de succes cu acest partener foarte apropiat, devenit de acum tradițional. Apreciem intensa colaborare cu Delgaz Grid, ai cărei beneficiari sunt în primul rând studenții noștri, în cadrul parteneriatului realizându-se practica de specialitate, variate internship-uri, angajarea unui număr semnificativ de absolvenți ai USV, preluarea unor teme din sfera de interes a companiei şi aprofundarea lor, realizarea unor lucrări de licenţă, masterat şi doctorat cu subiecte de interes în domeniul energiei”.
Scurtă descriere a celor trei specializări:
SMART GRID: Stații și Posturi de transformare: a urmărit aprofundarea unor teme din domeniul aparatelor de comutație (întrerupătoare, separatoare telecomandate și reclosere), fiabilitatea, mentenanța și verificarea acestora, dar și din domeniul transformatoarelor clasice și uscate, electronicii de putere, instalațiilor de tratare a neutrului, serviciilor interne de curent alternativ și curent continuu, sistemelor de backup inteligente, sistemelor SCADA și protecțiilor.
SMART GRID: LEA și LES: cursanții și-au consolidat cunoștințele referitoare la liniile electrice clasice, atât cele aeriene cât și cele în cablu și au acumulat cunoștințe noi referitoare la linii electrice cu superconductoare, sisteme de control și automatizare a distribuției, sisteme de monitorizare și mentenanță predictivă (IoT), defectoscopie, profilaxie, boostere, compensatoare statice de putere reactivă, bobine de reactanță, servicii de echilibrare a rețelei și simularea regimurilor de funcționare pentru rețelele de medie și înaltă tensiune folosind platforme software specializate.
SMART GRID: Smart City și Smart House: tematica a fost orientată spre integrarea vehiculelor electrice, surselor regenerabile și a generării distribuite în rețelele electrice de distribuție, inclusiv stocarea energiei, ținând cont de evoluția către surse și rețele inteligente. Prin exploatarea tehnologiilor inovatoare de monitorizare și control, rețelele inteligente facilitează asimilarea surselor de energie distribuită și permit consumatorilor să participe direct la gestionarea energiei în calitate de prosumatori. Se creează astfel premisele extinderii surselor de medie și mică putere din surse regenerabile și producerea energiei cât mai aproape de locul de consum.
„Academia Inginerilor” consolidează un parteneriat de lungă durată între USV și Delgaz Grid, în beneficiul ambelor organizații, dar mai ales al tinerilor care vor opta pentru studiul acestor specializări ce deschid calea către viitoarea lume a energiei.
Despre Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava – USV este una dintre cele mai dinamice universități din Europa de Est, oferind educație universitară și postuniversitară la standarde înalte de calitate. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este instituția publică inovatoare și complexă de învățământ superior, care oferă studii de licență, programe de studii universitare de masterat, doctorat și post-doctorat și desfășoară cercetări științifice în mai multe domenii, inclusiv Științe Tehnice, Inginerie și IT. Prima universitate din România ca număr de brevete și invenții din ultimul deceniu, USV joacă un rol decisiv în dezvoltarea și diseminarea cunoștințelor științifice. USV are o decisivă contribuție la construirea unei identități moderne pentru comunitatea locală, în contextul geopolitic regional cu dezvoltarea de relații transfrontaliere dintre România și Ucraina.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, grupul E.ON a investit peste 2,4 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,8 miliarde de euro.