Rușii Staroveri din Botoșani – Sfânta Biserică și Muzeul: mărci identitare ale comunității – teme ale ale emisiunii Comunități Etnice/Ruși Lipoveni de miercuri, 9 APRILIE 2025, ora 20:30 – cu Dumitru ȘERBAN

Publicat de Andreea Drilea, 9 aprilie 2025, 11:30
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, facem popas acasă la rușii staroveri din Municipiul Botoșani, mai exact în incinta sediului comunității, centru cultural situat pe Strada Popa Șapcă, Numărul 37. Invitat la dialog avem pe domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani.
Pentru că suntem în perioada premergătoare sărbătorii Învierii Domnului, Sfintele Paști, în prima secvență audio pe care o postăm, liderul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani ne descrie atmosfera postului Paștelui din interiorul comunității, amintindu-ne faptul că tânăra generație este implicată în păstrarea obiceiurilor, morale și spirituale, moștenite de la înaintași.
Dragi prieteni, astăzi facem popas acasă la rușii staroveri (rușii de veche credință) din Municipiul Botoșani. Invitat la dialog avem pe domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni.
Pentru că în prima înregistrare pe care am postat-o, invitatul nostru ne-a descris atmosfera din aceste timpuri, momente prealabile sărbătorii Învierii Domnului, Sfintele Paști, în cele ce urmează Ovidiu Ivanov ne zugrăvește, prin cuvânt, un tablou al Sfintei Biserici din Comunitatea Staroveră Botoșăneană.
Aflăm detalii despre hramul Sfintei Biserici, cu accent pe atmosfera înălțătoare din aceste timpuri, într-o comunicare spirituală aparte, unică, dintre membrii comunității și Dumnezeu.
Până a afla amănunte concrete despre cele prezentate, vă comunicăm că proiectarea bisericii a început în anul 1853, iar ridicarea din piatră și cărămidă arsă a durat probabil peste douăzeci de ani, luând în considerare faptul că turnul clopotniței (kolokolʼnea) a fost construit conform planului topografic al urbei, arhitect Ștefan Emilian, după anul 1872, după cum găsim pe site-ul Comunității Rușilor Lipoveni din România.
După cum bine știți, în ediția de astăzi facem popas acasă la rușii de veche credință din Municipiul Botoșani. Invitat la dialog avem pe domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni.
În cele ce urmează, interlocutorul nostru, pentru fiecare dintre dumneavoastră, prieteni ai Radio Iași, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, Sfintele Paști, sărbătoare care se apropie cu pași repezi, are un mesaj. Imediat după ce ascultăm gândurile de bine și de frumos, Ovidiu Ivanov ne vorbește despre punctul muzeal pe care-l are în zestrea sa Comunitatea Staroveră din Municipiul Botoșani.
Apoi, de la Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Staroveri din Municipiul Botoșani, ascultăm povestea Muzeului Comuntății; punctul muzeul aflat în incinta Centrului Cultural „Corneliu Finașcu” (Strada Popa Șapcă, Nr. 37) despre care aflăm amănunte este de câțiva ani în circuitul turistic al județului Botoșani și nu numai. Mai aflăm amănunte și despre vizitatorii care trec pragul acestui important muzeu al rușilor de veche credință din Municipiul Botoșani.
Astăzi, facem popas acasă la etnicii ruși staroveri, ruși de veche credință, din Municipiul Botoșani.
În cele ce urmează, domnul Ovidiu Ivanov, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, ne vorbește despre zestrea pe care o găsim atât de frumos expusă în incinta Muzeului.
Familia, Sfânta Biserică, Cultura și Dialogul intercultural, de ieri și de astăzi, cu ceilalți, sunt principalele teme reflectate în muzeul comunității; aproape de final, invitatul ediției de astăzi a emisiunii noastre, pentru fiecare dintre dumneavoastră, are o invitație de a vizita Comunitatea Rușilor Staroveri din Botoșani și de a înțelege trecutul și prezentul acesteia, ruși de veche credință care la mijlocul secolului al XVII-lea și mai târziu – în urma reformelor patriarhului Nikon, au luat drumul pribegiei.
Vă dau întâlnire, la o nouă emisiune din grila noastră de programe, mâine seară (joi, 10 APRILIE 2024), imediat după ora 21, atunci când vă invit să urmăriți emisiunea Tradiții. Nu uitați de emisiunea Dialog intercultural de vineri, ora 20 și 30 de minute, de pe toate frecvențele Radio Iași.
Referitor la cele prezentate, încheiem prin cuvintele Mântuiroului: „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede”.
Stimați prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul, și sigur am făcut-o, cu subiectele prezentate, vă invit ca în ziua de miercuri, 9 APRILIE 2025, între 20:30-21:00, să fiți alături de Radio România Iași, pe toate frecvențele (1053 KHz/AM, 90,8; 94,5 și 96,3 MHz/FM) pentru a urmări emisiunea: Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Ne auzim online – AICI – http://player.radioiasi.ro/live-radio-iasi.html
Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN