Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea

Publicat de Andreea Drilea, 22 aprilie 2025, 06:43
Papa Francisc a fost al doilea Suveran Pontif care a vizitat România, după Ioan Paul al II-lea. Între 31 mai şi 2 iunie 2019, el s-a aflat în mijlocul credincioşilor catolici din Bucureşti, Iaşi, Şumuleu Ciuc şi Blaj.
Pe 1 iunie 2019, a fost întâmpinat, la Iași, de aproximativ 160.000 de oameni veniți din toate colțurile țării și din afara granițelor, pentru a-l vedea, a-l asculta și pentru a primi binecuvântarea sa.
Sfântul Părinte a salutat mulţimea în limba română, de pe scena din faţa Palatului Culturii, unde a recitat şi versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.
În predica sa de atunci, Suveranul Pontif a vorbit despre iubire și solidaritate și a îndemnat la construirea unor punți între generații, comunități și credințe: ”Toți înflorim când ne simți iubiți pentru că iubirea prinde rădăcini și ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viața celorlalți, așa cum ne spune acele frumoase cuvinte ale poetului vostru național care îi dorea dulcii sale Românii. ”Fiii tăi trăiască numai în frăție, Ca a nopții stele.””
Înaintea acestui moment, Papa Francisc a vizitat Catedrala „Sfânta Maria Regină”, unde a binecuvântat 800 de bătrâni şi bolnavi.
Lumea catolică este în doliu după moartea Papei Francisc.
Părintele Claudiu Bulai, din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iași, a evidențiat exemplul de credință, umanitate și dăruire al Suveranului Pontif: ”Dincolo de viața de credință, dincolo de faptul că era Papă, că era preot, ceea ce ne-a lăsat cel mai și cel mai mult este exemplul personal. Dacă ne gândim în 2012, unde eram noi ca biserică, eram închiși, eram timorați, nu știam ce se întâmplă. Sfântul Părinte, prin exemplul său, prin viața sa, prin noutatea, prin învățătura pe care ne-a adus-o, ne-a făcut să fim curajoși, ne-a făcut să fim dinamici, ne-a făcut să avem curajul de a ieși din comoditatea noastră și de a ne implica în viața publică. Cred că exemplu personal al Sfântului Părinte este o moștenire care rămâne. În zilele următoare, cu siguranță se vor celebra mai multe Sfinte Liturghii pentru sufletul Papei Francisc în fiecare dieceză și în special la Roma, în Vatican, vor fi celebrări deosebite. Urmează zile de doliu pentru noi, cei din biserică, urmează zile în care ne rugăm pentru odihna sufletului Sfântului Părinte și bineînțeles, vor fi celebrări. După cum bine știm, și-a dorit să fie înmormântat în Basilica Santa Maria Maggiore, Sfânta Maria cea Mare și acest lucru va schimba puțin funeraliile, liturghia de înmormântare pentru că nu se va face în Vatican. Sunt lucruri pe care urmăm și noi să le descoperim, căutăm să rămânem actualizați, căutăm să îl însoțim pe Sfântul Părinte în aceste momente dureroase.”
(Radio Iaşi/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)