Funeralii papa Francisc/Sicriul cu trupul papei, expus în bazilica Sfântul Petru pentru un ultim omagiu

Publicat de Andreea Drilea, 23 aprilie 2025, 10:35
UPDATE ora 11:20 – Sicriul cu trupul Papei Francisc a fost transferat miercuri în Bazilica Sfântul Petru de la capela Santa Marta, reşedinţa din interiorul Vaticanului unde a locuit suveranul pontif care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, transmit agenţiile ANSA şi DPA.
Soldaţi papali din Garda Elveţiană Pontificală au însoţit sicriul în timpul procesiunii la care au participat, de asemenea, numeroşi cardinali.
Cel mai mare clopot din Bazilica Sfântul Petru a răsunat din nou pentru a marca acest eveniment.
Sicriul a fost depus în faţa mormântului Sfântului Petru şi a impunătorului baldachin al lui Bernini.
Mii de persoane aşteptau deja în Piaţa Sfântul Petru depunerea sicriului cu trupul Papei Francisc, pentru a-i aduce un ultimul omagiu. Agerpres
UPDATE ora 9:50 – Înainte de a fi depus în bazilica Sfântul Petru, trupul papei Francisc a fost pregătit să reziste căldurii de primăvară din Roma printr-o procedură specială de îmbălsămare, a declarat marţi pentru AFP un specialist în domeniu.
Suveranul pontif argentinian, care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, va fi înmormântat sâmbătă, după funeraliile care vor avea loc la Vatican şi la care vor participa lideri mondiali şi zeci de mii de credincioşi.
Înainte de aceasta, începând de miercuri dimineaţă, sicriul cu trupul papei Francisc va fi depus în bazilica Sfântul Petru pentru a le permite zecilor de mii de credincioşi să îi aducă un ultim omagiu.
Andrea Fantozzi, fondatorul Institutului naţional italian de tanatopraxie (INIT), a explicat pentru AFP modul în care trupul papei Francisc a fost supus unui proces de îmbălsămare temporară constând în ‘injectarea de lichide conservante în sistemul circulator, urmat de tratamente cosmetice ale feţei şi mâinilor’.
‘Scopul este acela de a încetini procesele naturale de descompunere’, a precizat expertul.
Procedura, care trebuie efectuată în termen de 36 de ore de la momentul decesului, durează câteva ore, iar efectul său – un aspect mai natural al defunctului – durează până la zece zile, a spus Fantozzi.
Marţi, Vaticanul a publicat primele imagini cu suveranul pontif în sicriul său deschis, îmbrăcat în casulă roşie, purtând mitră şi având un rozariu în mâini.
Aceste imagini au fost realizate în timpul unei slujbe ţinute luni seara în capela reşedinţei Santa Marta de la Vatican, unde papa Francisc a locuit pe perioada pontificatului său de 12 ani şi unde a încetat din viaţă.
Fantozzi a refuzat să confirme dacă a participat la îmbălsămarea papei Francisc, invocând respectarea vieţii private şi prevederile protocolului Vaticanului. La rândul său, Vaticanul a refuzat să comenteze.
Potrivit media italiene, Fantozzi a supravegheat îmbălsămarea predecesorului papei Francisc, papa Benedict al XVI-lea, care a încetat din viaţă la 31 decembrie 2022, la aproape zece ani după demisia sa surprinzătoare.
Pe site-ul său, INIT îi enumeră pe papa Ioan Paul al II-lea şi pe marele cântăreţ de operă Luciano Pavarotti printre cei îmbălsămaţi de specialiştii săi.
Îmbălsămarea temporară este utilizată în general pentru priveghiuri sau repatrierile persoanelor decedate. AGERPRES
UPDATE ora 9:30 – Sicriul cu trupul papei Francisc, care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, va fi expus începând de miercuri sub tavanul aurit al bazilicii Sfântul Petru, unde credincioşii îi vor putea aduce un ultim omagiu înaintea funeraliilor de sâmbătă, care vor avea loc în prezenţa a numeroşi şefi de stat, transmite AFP.
Sicriul în care se află trupul pontifului argentinian va fi transferat în această dimineaţă din modesta capelă a reşedinţei Santa Marta, unde a locuit de la alegerea sa din 2013 şi până la moarte, în grandioasa bazilică a cărei cupolă a fost concepută de Michelangelo.
Ceremonia ce însoţeşte acest transfer, organizată cu mare fast şi punctată de cântece şi rugăciuni, urmează să înceapă la ora locală 09:00 (7:00 GMT) şi se va încheia în jurul orei 10:15 (08:15 GMT).
Sicriul deschis al papei va fi aşezat în faţa altarului mare al bazilicii acoperit de baldachinul monumental din bronz realizat de Bernini, o capodoperă a artei baroce care tocmai a fost restaurată.
Desprinzându-se de tradiţie, sicriul va fi expus fără catafalc, conform cererii exprese a lui Jorge Bergoglio, care a aspirat la mai multă simplitate şi sobrietate în riturile funerare papale.
Timp de trei zile, publicul va putea trece pe lângă rămăşiţele sale, miercuri (de la 11:00 până la miezul nopţii), joi (de la 07:00 până la miezul nopţii) şi vineri (de la 07:00 până la 19:00).
În sicriu, papa poartă o mitră albă şi casulă roşie, iar în mâini are un rozariu.
Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să îi aducă un omagiu final. După decesul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie 2022, 200.000 de persoane s-au adunat în faţa rămăşiţelor sale înainte de funeraliile la care au participat circa 50.000 de credincioşi.
– Capete încoronate –
Funeraliile papei Francisc vor avea loc sâmbătă dimineaţa, în Piaţa Sfântul Petru, unde sunt aşteptaţi să sosească sute de mii de credincioşi.
La fel ca în cazul funeraliilor papei Ioan Paul al II-lea, în 2005, zeci de şefi de stat şi capete încoronate vor participa la funeraliile conducătorului Bisericii Catolice, pentru care vor fi luate măsuri sporite de securitate.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat că va fi prezent, alături de soţia sa, Melania, în pofida criticilor dure repetate ale papei la adresa politicilor sale anti-imigranţi.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează, de asemenea, să participe la funeralii. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, nu intenţionează să efectueze această deplasare.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au anunţat, de asemenea, prezenţa, la fel ca şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
La funeralii vor fi prezenţi, de asemenea, regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia ai Spaniei, Albert al II-lea de Monaco şi soţia sa, Charlene.
După Liturghie, care va începe la ora locală 10:00 (08:00 GMT), sicriul va fi transferat în bazilica Santa Maria Maggiore din centrul Romei, dedicată Fecioarei Maria, unde papa va fi înhumat conform dorinţei sale.
Polonia, o ţară tradiţional catolică, va ţine o zi de doliu naţional în ziua funeraliilor, în timp ce în Italia perioada de doliu a început marţi şi va dura până sâmbătă.
– ‘Nu mai suferă’ –
Moartea liderului celor 1,4 miliarde de catolici a adus sute de jurnalişti din întreaga lume la Roma, unde poliţia italiană a blocat accesul în Piaţa Sfântul Petru pentru a restricţiona intrarea turiştilor şi a credincioşilor. Drapelele în culorile galben şi alb ale Sfântului Scaun au fost coborâte în bernă, iar marţi seară a avut loc o nouă rugăciune publică în Piaţa Sfântul Petru.
Sosită la începutul serii în această piaţă, înconjurată de celebra colonadă a lui Bernini, o călugăriţă mexicană, Maria Guadalupe Hernandez Olivo, a mărturisit că în cazul său şocul a fost ‘foarte puternic’, chiar dacă papa ‘este într-un loc mai bun şi nu mai suferă’. ‘Numai Dumnezeu ştie cine va fi succesorul său’, a adăugat ea.
Vatican News, canalul media oficial al Vaticanului, a dezvăluit marţi că papa a acuzat o stare de rău luni, în jurul orei 05:30 (03:30 GMT). Peste mai mult de o oră, după ce i-a făcut cu mâna infirmierului său, a intrat în comă, înainte de a muri la 07:35.
Slăbit de o pneumonie severă, primul papă sud-american şi iezuit din istorie, care a fost externat din spital la 23 martie, a avut mai multe apariţii publice în ultimele zile, în pofida recomandării medicilor, care i-au prescris odihnă strictă timp de două luni. AGERPRES
Astăzi începe pelerinajul la căpătâiul Papei Francisc, care a murit luni, la 88 de ani.
Sicriul cu trupul său neînsufleţit va fi depus încă de dimineaţă în Biserica Sfântul Petru de la Vatican.
Momentul va fi precedat de o procesiune în aer liber. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, începând cu ora 11:00, ora României, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi de guvern, a unui număr mare de credincioşi din lumea întreagă.
Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – Primii credincioşi care vor dori să spună o rugăciune în faţa sicriului în care se află trupul neînsufleţit al lui Bergoglio vor putea intra în Bazilica San Pietro mâine, între orele 11:00 şi 24:00. Joi, în schimb, accesul va fi permis pentru pelerini de la 07:00 la miezul nopţii, iar vineri de la aceeaşi oră, dimineaţa, însă seara doar până la ora 19:00. Ceremonia de înmormântare va începe sâmbătă, la ora locală 10:00, în Piaţa San Pietro, şi se va încheia la Bazilica Santa Maria Maggiore, acolo unde Papa a solicitat să fie înmormântat. Perioada de 9 zile de doliu la Vatican se va încheia la 30 aprilie, însă conclavul va trebui să înceapă la minim 15 zile de la deces, ceea ce ar însemna că discuţiile dintre cei 135 de cardinali cu drept de vot ar demara din data de 5 mai.
Rador/FOTO Vatican News