(AUDIO) Iaşi: 24 apr., ora 19:00, Filarmonica Moldova: „Destine muzicale – In memoriam Vasile Spătărelu”, la Colegiul Băncilă
Publicat de dvlad, 23 aprilie 2015, 18:07
Radio Iaşi vă recomandă vineri, 24 aprilie 2015, de la ora 19:00, la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Concertul simfonic „Destine muzicale – In memoriam Vasile Spătărelu”, organizat de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în colaborare cu Centrul Cultural German /Deutsches Kulturzentrum Iaşi, în cadrul proiectului Achtung Klassik!
Dirijor: Adrian Morar
Solist: Rolf Dieter Arens (Germania), pian
Program:
Vasile Spătărelu – Epitaf
Mozart – Concertul nr. 20 pentru pian și orchestră în re minor, KV 466
Beethoven – Simfonia nr. 5
Dirijorul Adrian Morar este o prezenţă activă pe scenele lirice și simfonice din România, binecunoscut publicului meloman şi recunoscut de critica de specialitate datorită profesionalismului şi nivelului artistic ridicat al fiecărui spectacol. Din 1995 este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. După debutul la Opera Naţională din Bucureşti, Adrian Morar a fost reinvitat de multe ori să dirijeze diferite spectacole, iar în stagiunea 2006-2007 a fost director artistic al acestei instituţii. Activitatea sa include atât genul liric, cât şi cel simfonic şi vocal-simfonic, în ţară şi peste hotare. Profesionalismul, stăpânirea artei dirijorale, formaţia muzicală complexă sunt calităţi dobândite de tânărul muzician pe parcursul anilor de studiu, care s-au grefat pe un talent autentic şi o consistentă cultură intelectuală. După studii de vioară şi pian la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj, Adrian Morar a urmat cursuri de dirijat coral la clasa prof. Florentin Mihăescu, de canto şi fenomenologie muzicală la clasa prof. Victor Dumănescu şi Aurel Stroe, la Academia de Muzică clujeană. A urmat de asemenea cursuri de dirijat orchestră cu Peter Eötvös, Ton Koopman şi Erich Klass la Hilversum 2000; la Seminarul Internaţional Bartok Szombathely, la Academia Bach din Stuttgart şi la Dresda. Este laureat cu Premiul Spiess (acordat de Forumul Muzical Român) şi cu trofeul Lya Hubic la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca.
Rolf Dieter Arens a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. A absolvit studii universitare la Academia de Muzică din Leipzig şi a urmat cursurile masterale susținute de Paul Badura Skoda. Între anii 1970 şi 1986 a predat cursuri de pian la Leipzig şi la Weimar, iar din 1986 este profesor de pian la Academia de Muzică Franz Liszt de la Weimar. Împletind în chip armonios activitatea din cadrul universităţii cu cea de solist concertist şi de muzician de cameră, Rolf Dieter Arens a concertat în Germania, în multe ţări europene, în Japonia şi Coreea de Nord, câştigându-şi astfel renumele de un pianist de excepţie. În 1995 a fondat Uniunea Interpreţilor de Muzică de Cameră din Weimar. Arens a colaborat cu renumiți dirijori ca Kurt Masur, Herbert Blomstedt, Marek Janowski şi Neville Marriner. De asemenea, a activat ca membru al juriului în numeroase competiții internaționale de pian. În 2011 a fost recompensat cu Premio Liszt în Grottamare (Italia).
Într-un interviu pentru Radio Iași din iunie 2012, când a interpretat la Iași Concertul nr. 1 de Beethoven, maestrul Rolf Dieter Arens s-a referit la viața muzicală din Leipzig, unde locuiește după ieșirea la pensie de la Universitatea de Muzică din Weimar și unde prezidează Fundația Culturală Leipzig (întemeiată de dirijorul Kurt Masur), despre clădirea istorică Gewandhaus, cu cele 2200 de locuri din sală, în care cântă două orchestre – Gewandhaus și Orchestra Radio și își amintește de asemenea de colaborarea din urmă cu 10-15 ani cu Cvartetul Voces, în concerte din Germania.
(Univers Muzical 15 iunie 2012, interviu de Daniela Vlad)