Declaraţie comună româno-bulgară privind întărirea cooperării regionale în domeniul energiei
Publicat de Andreea Drilea, 24 aprilie 2015, 17:57
Miniştrii de externe şi ai energiei din România şi Bulgaria au semnat vineri, cu ocazia şedinţei comune de guvern care a avut loc la Craiova, o declaraţie comună privind întărirea cooperării regionale în domeniul energiei, care subliniază, în principal, angajamentul celor două părţi pentru obiectivul strategic european de diversificare atât a rutelor, cât şi a surselor de energie.
Potrivit un comunicat de presă remis AGERPRES de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în declaraţie este exprimată susţinerea pentru Coridorul Sudic, ‘inclusiv pentru proiectele aferente TAP/ TANAP’.
‘Declaraţia cuprinde aşteptarea ca susţinerea Comisiei Europene să se îndrepte către proiectele energetice care corespund priorităţilor de dezvoltare a Uniunii Energetice şi care pot fi finanţate doar dacă sunt în deplină conformitate cu legislaţia UE. De asemenea, Declaraţia se referă la caracterul prioritar al interconectărilor dintre cele două ţări şi al Coridorului Vertical de gaz România-Bulgaria-Grecia’, se precizează în comunicatul MAE.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri consultări cu omologul bulgar, Daniel Mitov, în cadrul şedinţei comune de guvern între România şi Republica Bulgaria de la Craiova.
‘Pe palierul european, miniştrii au luat în discuţie subiectul securităţii energetice, din perspectiva evoluţiilor înregistrate în ultima perioadă la nivel regional şi în contextul discuţiilor la nivel european privind crearea Uniunii Energetice şi necesitatea asigurării securităţii energetice a UE’, informează MAE.
În cadrul întâlnirii a fost însă abordată ‘cu prioritate’ tema delimitării spaţiilor maritime ale României şi Bulgariei din Marea Neagră. Potrivit MAE, Aurescu şi Mitov au convenit continuarea negocierilor, la nivel de experţi, în vederea obţinerii unei soluţii ‘echitabile, reciproc acceptabile’.
‘Referitor la situaţia comunităţii române din Bulgaria, respectiv a celei bulgare din România, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa cooperării bilaterale pentru încurajarea proiectelor culturale şi educaţionale promovate de acestea. A făcut referire concretă la necesitatea sprijinirii de către autorităţile bulgare a învăţământului în limba română, în zonele locuite de români’, adaugă sursa amintită.
În ceea ce priveşte tema aderării la Schengen, miniştrii afacerilor externe român şi bulgar au convenit menţinerea dialogului deschis şi constructiv pe acest subiect.
‘Totodată, cei doi miniştri au abordat şi problematica punerii în aplicare a Planului Juncker, exprimând interesul pentru un număr de proiecte comune care ar putea fi realizate în acest cadru. Având în vedere cele convenite anterior la Bucureşti, privind oportunitatea modernizării Sinergiei Mării Negre, iniţiativă a României din 2007, cei doi miniştri au discutat modalităţi concrete pentru promovarea în continuare a acestei teme pe agenda europeană, ca o contribuţie a ţărilor noastre în contextul mai larg al revizuirii Politicii Europene de Vecinătate’, arată MAE.
(Agerpres/FOTO en.wikipedia.org)