(UPDATE) Fumul degajat de incendiul de la Cernobâl nu ajunge în România
Publicat de , 29 aprilie 2015, 20:00
UPDATE, ora 20:00- Fumul degajat de incendiul de la Cernobîl nu va ajunge în România, în următoarele 72 de ore, focul fiind localizat şi stins de autorităţile ucrainiene, a anunţat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, după întrunirea Comitetului ministerial de urgenţă.
Ea a mai precizat că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului monitorizează nivelul de radioactivitate al factorilor de mediu, subliniind că, până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise.
În nordul Ucrainei a izbucnit marţi un incendiu de pădure, riscând să se extindă spre centrala nucleară Cernobîl, dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din anul 1986.
Acesta este cel mai mare incediu care s-a produs în această regiune din 1992.
Un Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă a fost convocat, astăzi, la Ministerul Mediului, pentru a discuta pe tema incendiului de vegetaţie declanşat marţi lângă Cernobâl şi măsurile ce se impun, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţi ai instituţiei.
Pompierii ucraineni au reuşit să localizeze marţi seara incendiul de vegetaţie izbucnit în apropierea centralei Cernobâl – scena unei catastrofe nucleare civile de proporţii în 1986 -, la numai 5 kilometri de gropile cu deşeuri radioactive, aşa-numitele ‘cimitire’ radioactive, după ce vântul s-a oprit, a declarat ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, citat de Unian şi Zerkalo nedeli.
Serviciul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, miercuri dimineaţă, că incendiul a fost localizat şi oprit, dar continuă acţiunile de stingere a focarelor propriu-zise.
Potrivit ministrului de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, există suspiciuni că incendiul, care s-a produs la numai două zile după împlinirea a 29 de ani de la avaria de la Cernobîl, ar fi fost provocat premeditat. În acest sens, el a spus că au existat focare în diferite locuri, ceea ce a dus la extinderea flăcărilor în aşa-numita zonă de excludere din jurul centralei Cernobîl.
Unităţi ale Ministerului de Interne şi ale Gărzii Naţionale patrulează intens zona, a indicat Arsen Avakov.
Serviciului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că incendiul a izbucnit marţi, la începutul după-amiezii, propagându-se pe mai multe sute de hectare.
Incendiile nu sunt o noutate în zona de excludere din jurul centralei Cernobâl. După cum a declarat reprezentantul Centrului Ecologist Naţional al Ucrainei, Tatiana Verbiţkaia, dacă în zona de excludere se declanşează un incendiu forestier, el este foarte greu de oprit.
Filiala Greenpeace din Rusia a semnalat marţi seara că rafalele de vânt deplasează fumul spre Belarus, potrivit RIA Novosti.
Întreprinderea de stat ‘Cernobâlskaia puşcia’, unde a izbucnit incendiul, a fost creată în 1992 pentru stabilizarea situaţiei legată de radioactivitate din jurul centralei. (Agerpres/ FOTO economica.net)