Spitalele, cabinetele medicilor de familie şi farmaciile sunt verificate în această perioadă
Publicat de gabrielarotaru, 2 mai 2015, 08:22
La solicitatea Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate trebuie să vadă dacă există cititoare de card, personal instruit pentru utilizarea acestora, dar şi softurile necesare implementării sistemului.
Cardul naţional de sănătate, unicul instrumentul de validare şi decontare a serviciilor medicale a intrat ieri în funcţiune.
CNAS a transmis că în primele ore de funcţionare a sistemului cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor. La spitale au fost efectuate internări validate cu cardul, dar şi în urma verificării asiguratului în sistem, în cazul în care acesta nu era posesor de card de sănătate. La nivelul fiecărei case a fost asigurat personal pentru a elibera cardul celor care au venit să-l solicite.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent au fost distribuite peste 13,6 milioane de carduri de sănătate şi aproximativ 500 de mii de asiguraţi nu au primit încă acest act.
Medicii de familie s-au plâns în aceste zile că sistemul nu este funcţional, va crea haos şi va genera nemulţumire în rândul pacienţilor. Casa de sănătate a admis că există unele probleme şi a cerut furnizorilor de servicii medicale să apeleze centrul de asistenţă, care este pregătit să preia şi să rezolve orice solicitare. De asemenea, pentru orice problemă asiguraţii pot suna la numărul de telefon înscripţionat pe card. CNAS susţine că introducerea cardului de sănătate dă posibilitatea verificării stricte a modului în care sunt folosiţi banii din sistemul naţional de sănătate.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, anunţă că modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate este monitorizat cu atenţie zilele acestea. De asemenea, casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au o problemă pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor.
(rador/ FOTO adevarul.ro)