Iaşi: Protest inedit în Noaptea Europeană a Muzeelor
Publicat de gabrielarotaru, 8 mai 2015, 20:18
Reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi vor acoperi în Noaptea Europeană a Muzeelor câte un obiect de patrimoniu din toate muzeele din municipiu şi din judeţ, în semn de protest faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale.
Directorul Complexului Muzeal Naţional Moldova, Lăcrămioara Stratulat, a declarat astăzi că muzeele din Iaşi au selectat câte un obiect de patrimoniu, care va fi acoperit în Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment sărbătorit pe 16 mai.
‘În Noaptea Muzeelor va fi acoperit câte un obiect de patrimoniu din toate muzeele din Iaşi. Prin acest protest se doreşte conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale. Muzeele sunt implicate în peste 400 de procese de curţile de apel şi tribunale, la care se adaugă procesele derulate la judecătorii. În multe dintre cazuri piesele retrocedate sau în curs de retrocedare sunt printre cele mai valoroase din colecţiile muzeelor, expuse pentru a fi admirate de public. În foarte puţine cazuri clădirile retrocedate au fost achiziţionate de administraţia publică pentru ca muzeul să poată funcţiona în bune condiţii fără a fi ameninţat cu evacuarea la un moment dat pentru a proteja investiţiile deja făcute. Guvernul şi parlamentarii ar putea să se implice în rezolvarea acestei situaţii’, a spus Lăcrămioara Stratulat.
Conform acesteia, la Noaptea Muzeelor cei care vor veni la Muzeul Unirii din Iaşi nu vor putea vedea Fructiera cu picior, un obiect de artă decorativă care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La Palatul Ruginoasa nu va putea fi văzut lampadarul care a aparţinut familiei Cuza. Lampadarul este important prin unicitate, pune în valoare gustul rafinat al familiei şi oferă vizitatorului argumente pentru a trece pragul acestui atractiv obiectiv. La Muzeul Mihail Kogălniceanu va fi acoperit serviciu de ceai. Compus din patru piese, toate confecţionate din monede de argint, acest serviciu de ceai a fost prezentat de Mihail I. Kogălniceanu în şedinţa Societăţii de Numismatică din luna mai a anului 1934, ca fiind o preţioasă amintire de familie, deoarece i-a aparţinut bunicului său, Mihail Kogălniceanu. Tot în Noaptea Muzeelor, la Muzeul Poni muzeografii vor ascunde de privirile vizitatorilor Ordinul ‘Legiunea de Onoare’, primit de Petru Poni în anul 1900, în urma alegerii sale de către Guvernul român drept Comisar al Expoziţiei Universale de la Paris. (agerpres/ FOTO adevarul.ro)