Bacău: Pianistul moldovean Igor Voronin a câştigat ediţia a III-a a Concursului internaţional ”Frederic Chopin’
Publicat de Andreea Drilea, 13 mai 2015, 19:08
Pianistul Igor Voronin din Chişinău a câştigat Marele Premiu al ediţiei a III- a a Concursului internaţional de pian ‘Frederic Chopin’, derulat în sala de concerte ‘Ateneu’ din Bacău în organizarea Asociaţiei ‘Şcoala de Pian’ şi primăriei municipiului, cu suportul logistic şi tehnic asigurat de Filarmonica ‘Mihail Jora’ din localitate.
‘Este un trofeu pe care îl voi îndrăgi toată viaţa, deoarece având aplecare deosebită către muzica lui Chopin îmi confirmă că sentimentele mele şi tehnica la care am ajuns mă fac competitiv în interpretarea lucrărilor marelui compozitor. Pentru mine Bacău este o bornă de start către noi provocări’, a declarat pentru AGERPRES laureatul.
Competiţia la care au fost selectaţi 33 de interpreţi a fost destinată preşcolarilor, elevilor din liceele de artă şi şcolile de muzica (clasele I – XII), studenţilor, precum şi masteranzilor din universităţile şi facultăţile de muzică din ţară şi din străinătate, propunând stimularea pregătirii de specialitate a tinerilor muzicieni, precum şi aprofundarea lucrărilor importante din repertoriul pianistic.
‘A fost o ediţie reuşită, mai valoroasă ca nivel de prezentare, de interpretare, în condiţiile la care cerinţele şi criteriile de apreciere le-am situat la nivele superioare. Marea majoritate a pianiştilor, proveniţi de la şcoli interpretative diferite, s-au prezentat la un nivel de pregătire deosebit. A fost, aşadar, un concurs foarte dificil şi mă bucur că valoarea lui a fost în creştere’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Pavel Ionescu, membru al juriului, directorul Filarmonicii ‘Mihail Jora’ din Bacău.
Potrivit acestuia, câştigătorul Marelui Premiu ‘va fi un mare performer în arta intepretării la pian’. ‘Vom mai auzi, în mod cert, de numele său în importante evenimente culturale din Europa şi din lume, cum vom mai auzi şi de alţi tineri pianişti remarcaţi la Bacău’, a mai precizat Pavel Ionescu.
La rândul său, Dragoş Lungu, directorul concursului, apreciază că această competiţie este unică în România prin faptul că permite concurenţilor să interpreteze mai mult de o lucrare a marelui compozitor Frederic Chopin, punând astfel în valoare ‘aplecarea pianiştilor participanţi spre identificarea în nuanţe specifice a particularităţilor creaţiei compozitorului polonez’. ‘Nu pot să nu remarc în acest context atracţia deosebită către partiturile lui Chopin din partea unor pianişti de cele mai diverse vârste, care au abordat materialul muzical în maniere interpretative distincte’, a mai precizat Dragoş Lungu.
(Agerpres/FOTO ziare.ro)