Patimile fotbalului
Publicat de nicolaetomescu, 29 mai 2017, 06:33
La 29 mai 1985, 39 de oameni[1], fani ai echipei Juventus Torino, au murit – pe stadionul „Heysel” din Bruxelles –, înaintea finalei „Cupei Campionilor Europeni” dintre celebra grupare italiană și nu mai puțin titrata Liverpool (1-0).
Totul s-a petrecut în faţa a peste 400 de milioane de telespectatori (audiența, de la acea oră, a posturilor europene de televiziune). Oarecum abundentă şi variată, piaţa media nu a oferit sensul valorii, veridicitatea informării, confuzia a mascat amploarea dezastrului.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=iJ_L5dW1VUY[/youtube]
Iritaţi, peste măsură, de fanii lui Juve, huliganii veniți din Liverpool au profitat de o gaură în gardul de sârmă al tribunei „Z” și au pătruns în sectorul unde se aflau rivalii lor, pentru a-i ataca. Speriaţi, suporterii torinezi au încercat să fugă și au creat o presiune uriașă asupra zidului de la capătul tribunei.
Gunter Schneider, observatorul UEFA (al respectivei finale), declara oficial, a doua zi după meci, că întreaga vină aparţine fanilor echipei Liverpool. Voi aborda chestiunea, însă, din mai multe unghiuri de incidență… Stadionul „Heysel” adunase, la ora jocului, o vechime de peste 50 de ani și avea porţiuni vizibil degradate; unii ceruseră mutarea finalei pe o altă arenă, dar solicitările fuseseră respinse de forul european; totodată, modul în care au fost vândute biletele a condus la o apropiere periculoasă între susţinătorii celor două echipe, care nu erau despărţiţi decât de un gard de sârmă și de câţiva poliţiști. Ulterior, martori ai tragediei declarau că suporterii lui Juventus i-au provocat pe fanii lui Liverpool, aruncând cu pietre şi alte obiecte; alţii au dat vina pe poliția belgiană (precum a primit acuze și federaţia belgiană), acuzând-o de incompetență și reprezentare subțire în interiorul arenei. Din păcate, nu putem vobi despre o anchetă oficială asupra tragediei (de aici, posibile denaturări, falsificări, mistificări).
Michel Platini-Juventus Torino, a fost criticat pentru că s-a bucurat prea mult după ce a marcat golul victoriei, în timp ce, la câteva zeci de metri, zăceau cadavre în corturile amplasate (în afara stadionului). La un sfert de veac, Giovanni Trapattoni, fostul antrenor al torinezilor, ar fi vrut să renunţe la trofeu: „Sub aspect etic am putea lua în consideraţie decizia de a da înapoi Cupa”; desigur, este subțire granița dintre sinceritate și ipocrizie…
La încheierea procesului (Bruxelles, 1989), 14 suporteri ai echipei Liverpool au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare (s-a lucrat, apoi, la reducerea pedepselor, în apel). 5 ani, echipele din Marea Britanie au fost excluse din cupele europene; Liverpool a avut interdicție în Europa preț de 6 ani.
Știm, cu toții, ce face paleativul… Ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza… Astfel de lucruri se petrec de când omenirea emite pretenții….
[[1] În haosul creat, au murit 38 de persoane (a 39-a victimă a decedat, mai târziu, la spital) călcate în picioare ori strivite sub peretele prăbușit. 450 de suporteri, în majoritate italieni, au fost răniţi.