Cinci senatori cer preşedintelui Iohannis demiterea Liviei Stanciu şi a Codruţei Kovesi
Publicat de Lucian Bălănuţă, 26 mai 2015, 19:08
Cinci senatori, printre care şi preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marţi, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA, pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale Marianei Rarinca.
‘Avem onoarea de a vă ruga să daţi curs următoarei solicitări pe care v-o adresăm în calitate de membri ai Senatului României şi de liberali. Permiteţi-ne mai întâi să evocăm evenimentul a cărui gravitate ne-a determinat să vă scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel din Bucureşti a stabilit definitiv nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca. Judecătorii au constatat că aceasta a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat vreodată probe. Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă ori legături politice, a fost arestată pe nedrept şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu’, se arată în scrisoarea trimisă miercuri preşedintelui Iohannis de senatorii Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta.
Cei cinci susţin că ‘drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi în mod deliberat şi cu rea-credinţă’ şi cer şefului statului să folosească atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispune, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României ‘pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura Codruţa Kovesi’.
Semnatarii scrisorii îi mai cer preşedintelui Iohannis să solicite Consiliului Superior al Magistraturii declanşarea unei anchete disciplinare care să determine dacă Stanciu şi Kovesi mai îndeplinesc condiţiile profesionale şi morale pentru a activa în magistratură.
‘Vă rugăm să utilizaţi poziţia pe care o aveţi în Consiliul Superior al Magistraturii prin efectul atribuţiilor dumneavoastră constituţionale pentru a solicita Consiliului declanşarea unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistraţi, pentru a determina dacă aceştia mai îndeplinesc condiţiile profesionale şi morale pentru a activa în magistratură. Avem convingerea, Domnule Preşedinte, că împărtăşiţi indignarea noastră faţă de pervertirea noţiunii de stat de drept, oricum am defini-o, de către cei doi înalţi magistraţi. Dacă înţelegem statul de drept ca Rechtsstaat sau Etat de droit, acesta înseamnă limitarea puterii represive a statului şi protecţia sporită a sferei libertăţilor individuale faţă de abuzul autorităţilor publice; dacă înţelegem statul de drept ca rule of law, ne aşteptăm să domnească legile şi nu bunul plac al celor care ar putea manipula normele şi procedurile legale în propriul lor interes’, susţin cei cinci senatori.
Aceştia consideră că ‘în acest moment există atât suspiciunea rezonabilă, cât şi indicii temeinice că Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Procurorul-Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au utilizat abuziv întregul dispozitiv al puterii represive a statului împotriva unui cetăţean obişnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natură patrimonială’.
Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta îi adresează şefului statului rugămintea de a se ‘alătura neîntârziat şi fără rezerve Parlamentului României în demersul acestuia de a modifica Codul de procedură penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii ‘suspiciunii rezonabile’ prin ‘indicii temeinice’ ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale’.
‘Avem în cazul Rarinca dovada scandaloasă şi peremptorie a modului abuziv în care unii magistraţi, chiar de cel mai înalt nivel, recurg la practica arestului preventiv în temeiul unor bănuieli a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată. Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi care au dreptul să se bucure de protecţia legii. Nu trebuie să mai îngăduim ca cineva să mai cadă vreodată victimă bunului plac şi intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinaţi cu aplicarea legii’, se arată în scrisoarea publică a celor cinci senatori.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)