UNESCO recomandă ca Marea Barieră de Corali să nu fie introdusă pe lista ecosistemelor aflate în pericol
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2015, 19:46
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a anunţat vineri că Marea Barieră de Corali a Australiei nu trebuie introdusă pe lista siturilor aflate în pericol, însă a avertizat că ecosistemul trebuie protejat pentru a se evita continuarea deteriorării, relatează DPA.
Proiectul de document, care va avea un rol consultativ pentru decizia finală a agenţiei ce va fi adoptată la finalul lunii iunie, în cadrul reuniunii de la Bonn, se află de mult timp în atenţia ecologiştilor şi a guvernului australian.
Decizia privind introducerea Marii Bariere de Corali, sit ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1981, pe lista siturilor mondiale aflate în pericol ar determina impunerea unei monitorizări extinse din partea Naţiunilor Unite şi restricţii pentru dezvoltarea zonei respective.
Ecologiştii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o decizie care ar putea pune şi mai mult în pericol recifurile de corali, sub presiunea dezvoltării industriale şi a schimbărilor climatice.
Oficialii australieni se tem de faptul că o eventuală introducere a recifurilor de corali pe lista siturilor UNESCO aflate în pericol ar putea periclita potenţialul sectorului turistic din zonă, estimat la aproximativ 6 miliarde de dolari, precum şi cele 60.000 de joburi asociate. În zonă urmează să fie construit un hotel uriaş cu o capacitate de 7.500 de camere.
Transportul maritim şi schimbările climatice au exercitat o presiune extinsă asupra întregului parc maritim al Marii Bariere de Corali de 345.000 de km pătraţi, oamenii de ştiinţă atrăgând atenţia că în utlimii 30 de ani s-au pierdut aproximativ 50% din coralii care formează Marea Barieră.
(Agerpres/FOTO greenly.ro)