Alegeri locale în Italia – un test pentru agenda de reforme a premierului Renzi
Publicat de Andreea Drilea, 31 mai 2015, 07:03
Italienii merg la vot duminică pentru alegeri locale care vor fi cel mai mare test pentru prim-ministrul Matteo Renzi după ce Partidul său Democrat (PD) de centru-stânga a triumfat în scrutinul pentru Parlamentul European acum un an, relatează agenţia Reuters.
Circa 22 de milioane de alegători vor alege noi guverne în şapte din cele 20 de regiuni ale Italiei şi mai mult de 1.000 de municipalităţi după o campanie dominată de acuzaţii de corupţie la adresa unuia dintre cei mai proeminenţi candidaţi ai lui Renzi.
Premierul în vârstă de 40 de ani are nevoie de un rezultat convingător pentru a-şi menţine ritmul reformelor pieţei muncii şi educaţiei, care s-au lovit de rezistenţa înverşunată a sindicatelor, opoziţiei politice şi aripii de stânga a propriei formaţiuni PD.
Centru-stânga deţine în prezent puterea în cinci din cele şapte regiuni. Dacă Renzi îşi menţine sau îmbunătăţeşte acest punctaj împotriva unei opoziţii divizate, el va continua să pară inatacabil la aproximativ 15 luni după ce a ajuns la conducere după o răsturnare de putere în interiorul partidului, notează agenţia Reuters.
PD este puţin probabil să repete performanţele sale record de la alegerile europene când a câştigat 41% din voturi, dar sondajele de opinie, marcate de un slab record în Italia, sugerează
că va rămâne cu uşurinţă cel mai mare partid al ţării.
Cu toate acestea, tensiuni interne au izbucnit în PD vineri cu doar două zile înainte de alegeri, când comisia anti-mafie a parlamentului a publicat numele a 16 candidaţi la alegerile locale suspectaţi de corupţie sau legături cu criminalitatea organizată.
Aşa-numiţii ‘impresentabili’ sau candidaţi ‘neprezentabili’ sunt din diferite partide, dar de departe cel mai mare profil este Vincenzo De Luca, candidatul lui Renzi pentru preşedinte al regiunii de sud Campania din jurul oraşului marcat de criminalitate Napoli.
Renzi a acuzat-o pe preşedinta comisiei anti-mafie Rosy Bindi, care provine din aripa de stânga a Partidului său Democrat din ce în ce mai divizat, că se foloseşte de comisie ‘pentru a soluţiona scoruri în interiorul partidului’.
De Luca, un puternic baron de partid local, este acuzat de corupţie şi are de asemenea o condamnare pentru abuz în serviciu, care îl poate împiedica să-şi ocupe locul, chiar dacă va fi ales. El neagă fărădelegile şi a ameninţat că o va da în judecată pe Bindi după ce a fost inclus pe listă.
Niciun exit-poll nu va fi publicat la închiderea urnelor la 23.00 (21.00 GMT) şi rezultatele sunt aşteptate probabil la începutul zilei de luni.
(Agerpres/FOTO caleaeuropeana.ro)