31 Mai, Ziua Mondială fără Fumat
Publicat de radulipovan, 31 mai 2015, 10:00 / actualizat: 31 mai 2015, 17:51
La fiecare opt secunde o persoană moare din cauza unei boli cauzate de fumat. 100 de milioane de oameni au murit în secolul trecut din cauza fumatului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care avertizează că dacă acest ritm va continua, în actualul secol cifra va ajunge la un miliard!
Forul internaţional atrage atenţia şi în acest an, de Ziua mondială fără tutun, asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun.
Pentru 2015, tema zilei este: „Opriţi comerţul ilicit cu produse din tutun”, aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare şi de luptă împotriva corupţiei. Se estimează că una din 10 ţigări şi multe alte produse din tutun consumate la nivel mondial sunt ilegale. În România, există programe naționale de consiliere a persoanelor care doresc să renunțe la acest viciu, însă voința reprezintă principalul factor pozitiv, după cum ne spune doctor Cristina Mitrofan, medic primar la Clinica de Pneumologie din Iași:
Ziua mondială fără fumat este marcată anual în 31 mai începând din 1988, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a organizat evenimentul prima oară în 7 aprilie 1987. Din 1988, ziua a fost stabilită definitiv în 31 mai.
Scopul marcării unei zile fără fumat este de a sensibiliza opinia publică mondială în privinţa pericolelor tutunului pentru sănătatea fumătorilor şi a celor din jurul lor şi a pleda în favoarea unor politici eficiente pentru a reduce fumatul, scrie who.int. Din 650 de milioane de fumători existenţi la nivel mondial, circa 6 milioane mor în fiecare an din cauza problemelor legate de fumat, potrivit organizaţiei, care adaugă că 600.000 dintre aceştia ar fi nefumători, victime ale fumatului pasiv. Dacă nu se întreprind măsuri mai eficiente, până în 2030 numărul lor va fi de circa 8 milioane. Peste 80% din aceste decese ar fi înregistrate în ţări cu venituri mici sau medii pe cap de locuitor.
(Sursa: Rador/FOTO cugetliber.ro)