Astăzi se împlinește un sfert de secol de la “Mineriada din 13-15 iunie 1990”
Publicat de andreeadaraban, 13 iunie 2015, 15:29
Membrii Asociaţiei ’21 Decembrie 1989′ au marcat, astăzi, 25 de ani de la Mineriadă, într-un eveniment la care au participat, printre alţii, Andrei Oişteanu şi Dinu Zamfirescu.
Înaintea dezbaterii, membrii asociaţiei au depus o coroană de flori în memoria eroilor ucişi în iunie 1990, în Piaţa Universităţii la borna Km 0.
La masa rotundă desfăşurată la sediul Asociaţiei ’21 Decembrie 1989′ au participat senatorul Radu F. Alexandru, politologul Alexandru Gussi, Andrei Oişteanu (Grupul pentru Dialog Social), Dinu Zamfirescu – preşedintele Consiliului ştiinţific al IICCMER, prof. dr. Nicolae Constantinescu, avocaţii Antonie Popescu şi Ionuţ Matei, dar şi victime ale Mineriadei.
Ei au vorbit despre evenimentele din zilele de 13 – 15 iunie 1990, dar şi despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Prof. dr. Nicolae Constantinescu a povestit, la dezbaterea moderată de preşedintele Asociaţiei ’21 Decembrie 1989′, Teodor Mărieş, cum a fost în acele zile ale Mineriadei. El a povestit că, în noaptea de 13 spre 14 iunie 1990, a fost medic de gardă la Spitalul Colţea din Capitală. ‘Am văzut cu ochii mei lucrurile astea’, a spus el, notând că, în ceea ce priveşte istoria Mineriadei, a existat în spaţiul public ‘o sumă de minciuni, de dezinformări, de ticăloşii’.
‘Aici nu e vorba de politică, e vorba de istorie’, a afirmat, la rândul său, Dinu Zamfirescu. El a spus că, în perioada Mineriadei, se afla la un congres la Copenhaga, unde a văzut, pe prima pagină a ziarelor, fotografii de la evenimentele din România. În opinia sa, în prezent, ‘este de întrebat ce s-a întâmplat după aceea’, justiţia dovedindu-se ‘pasivă’ în această chestiune.
‘Trebuie să se facă lumină, au fost încălcate flagrant drepturile omului’, a subliniat Zamfirescu.
‘Nu avem voie să uităm. Să urmărim ce se întâmplă astăzi, pentru că suntem în aceeaşi situaţie de pericol ca la începutul anilor ’90’, a susţinut Radu F. Alexandru.
Antonie Popescu şi Ionuţ Matei au vorbit despre redeschiderea dosarului Mineriadei, la recomandarea CEDO.
‘Decizia Marii Camere a CEDO a venit în urma unui recurs (…) şi analiza Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omului s-ar spune în câteva cuvinte cam aşa – ‘trecerea timpului, adică prescripţie, în sensul juridic al termenului, nu scuteşte statul român de respectarea obligaţiilor sale internaţionale şi nici pe autorii încălcărilor de răspunderea penală individuală a acestora. Obligaţiile procedurale care decurg din articolele 2 şi 3 – dreptul la viaţă, dreptul la libertate din Convenţie – impun desfăşurarea unui proces echitabil pentru a judeca responsabilii de crimele împotriva umanităţii săvârşite împotriva unor civili români, în cursul unei perioade agitate de tranziţie către democraţie”, a spus Antonie Popescu.
La rândul său, Ionuţ Matei a vorbit despre stadiul dosarului Mineriadei. El a amintit că dosarul a fost închis în 2009, dar decizia a fost contestată de către Asociaţia ’21 Decembrie 1989′.
‘În urmă cu o săptămână, am avut o întâlnire cu secţia Parchetelor Militare care a preluat acest dosar al Mineriadei. Din păcate, dosarul de urmărire penală nu se află încă la secţia Parchetelor Militare (…) în schimb, şeful secţiei Parchetelor Militare (…) şi procurorii din subordine au întocmit un referat şi au propus redeschiderea dosarului Mineriadei, redeschidere care a fost confirmată de către Instanţa Supremă’, a adăugat Matei. El a susţinut că urmează astfel, cât mai curând, să înceapă cercetarea în dosar şi, cel mai probabil, să fie reaudiate anumite părţi.
Seria de evenimente ce comemorează Mineriada, organizată de Asociaţia ’21 decembrie 1989′, continuă sâmbătă, între orele 18,30 şi 20,30, cu un ‘miting – spectacol’ la Fântâna din Piaţa Univesităţii. La manifestare, potrivit reprezentanţilor asociaţiei, vor participa prietenii şi colegii de trupă ai regretaţilor Vali Sterian şi Cristian Paţurcă. Artiştii participanţi la eveniment vor interpreta cântecele Pieţei Universităţii. (Agerpres/ FOTO opiniatimisoarei.ro)