Bacău: Peste 500 de fermieri şi specialişti participanţi la Simpozionul ‘Soluţii ştiinţifice inovatoare pentru agricultură’
Publicat de , 22 iunie 2015, 12:32
Peste 500 de fermieri din 33 de judeţe, specialişti din agricultură şi reprezentanţi ai unor instituţii având profil agricol participă pe platforma Staţiunii de cercetări agricole de la Secuieni la Simpozionul ‘Soluţii ştiinţifice inovatoare pentru agricultura’, organizat de o firma băcăuană specializată în fabricarea unor produse destinate domeniului.
‘Nu ne-am aşteptat la aşa de mulţi vizitatori. Faţă de anul trecut. la prima ediţie, acum numărul celor prezenţi este aproape dublu. Sunt prezenţi cel puţin 500 de fermieri. E limpede că aceştia sunt tot mai interesaţi de produsele şi tehnologia pentru nutriţia plantelor. De biostimulatori de creştere, de îngrăşăminte foliare cu un aport cu microelemente cu destinaţie pentru fiecare cultura în parte – zinc la porumb, bor la rapiţă, sfeclă, floarea soarelui etc’, a declarat pentru AGERPRES Ioan Neculcea, iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului.
Potrivit acestuia, participanţii ‘fac cunoştinţă, în mod direct pe loturi demonstrative ale Staţiunii de cercetare, cu eficienţa unor produse româneşti, între care revoluţionarul biostimulator ASFAC BCO-4 pe culturile de porumb şi floarea-soarelui, dar şi cu noile produse de fertilizare ce vor fi lansate pe piaţă din România în anul 2016’.
Programul reuniunii mai include pe lângă suita de dezbateri şi prezentarea noilor capacităţi de producţie de la fabrica de produse chimice speciale de la Filipeşti, investiţie nouă care a absorbit circa 20 de milioane de lei printr-un proiect de cercetare-inovare şi care ar urma să intre în funcţiune în următoarea lună. În instalaţiile acesteia se vor obţine produse destinate agriculturii, respectiv îngrăşăminte – biostimulatori, îngrăşăminte complexe solide sau foliare cu specific pe fiecare cultura.
Aceste produse nu vor trece prin filiere intermediare, ceea ce va garanta un preţ foarte mic, de producător, amănunt apreciat de fermierii prezenţi la simpozion.
Cu prilejul evenimentului, lui Ioan Neculcea, proprietarul afacerii din Filipeşti, i se va conferi titlul de ‘Cetăţean de onoare’ al comunei, ‘pentru respectul pe care l-a avut faţă de localitate şi comunitatea acesteia’.
‘Din 2002, când a venit prima data la noi, Ioan Neculcea a transformat o ruină, locul unde cândva era o unitate de producere a amidonului, în fabrica ce performează la nivelul internaţional de astăzi. A pus, însă, umărul şi la dezvoltarea localităţii prin sponsorizări, crearea de noi locuri de muncă, investiţii de milioane de euro. Pentru aceasta, după maestrul Radu Beligan care s-a născut aici, la noi, îi oferim domnului Neculcea cea mai înaltă distincţie, de Cetăţean de onoare al comunei’, a declarat pentru AGERPRES Ioan Apostol, primar al Filipeştiului timp de mai bine de două decenii. (Agerpres/ FOTO informatia-zilei.ro)