Ascultă Radio România Iași Live

„Ground Zero” din New York – 13 ani de la atentatele din 11 septembrie – FOTO

Publicat de Andreea Drilea, 26 septembrie 2014, 22:51

La 13 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, „Ground Zero” din New York – locul de unde odată se ridicau turnurile gemene – arată complet schimbat, iar noul complex World Trade Center a prins contur. „Freedom Tower” sau One World Trade Center – cea mai înaltă clădire din emisfera vestică ce tronează deasupra înălţimilor din Manhattan a fost finalizat şi în noiembrie va fi oficial inaugurat, un alt turn din noul complex e gata deja de un an, iar alte două clădiri urmează a fi construite. Fundaţiile fostelor turnuri gemene au fost transformate în fântâni memoriale şi, împreună cu parcul şi Muzeul 9/11 au devenit un loc de pelerinaj atât pentru americani, cât şi pentru turişti. În plus, în mijlocul acestui complex prinde contur construcţia uneia din cele mai mari gări din New York City.

Memorialul 9/11 – Fântânile care curg mereu în locul unde odinioară se înălţau turnurile gemene

La zece ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, pe locul fostelor turnuri gemene americanii au deschis publicului un memorial. Pe pereţii fundaţiilor fostelor turnuri au fost amenajate fântâni imense în care apa cade încontinuu şi se scurge într-o gaură din mijloc care pare fără fund. Un loc al plângerii în care americanii şi nu numai vin, mai ales pe 9/11 în fiecare an, ca la un loc de pelerinaj.

Cele două imense fântâni sunt „înrămate” de un parapet metalic pe care sunt gravate numele celor 2.977 de victime. Acolo, în spaţiul gol al literelor, oamenii care vin pun câte un trandafir sau câte un steag în semn de amintire.

Toată zona este impresionantă, iar noaptea în special, când fântânile sunt puternic luminate, întregul complex capătă o mare încărcătură emoţională.

1

Fântână noaptea – „Ground Zero”

2

Fântână luminată – „Ground Zero”

În jurul fântânilor pe parapete metalice sunt gravate numele celor 2.977 de victime:

3

Numele victimelor

4

Numele celor 2977 de victime

Apa curge mereu în golul lăsat în urmă de Turnurile Gemene:

5

Golul lăsat în urmă de Turnurile Gemene

6

Apa curge mereu în fântână

Steaguri şi flori puse de cei veniţi la Ground Zero pe 11 septembrie 2014:

7

Steaguri şi flori în memoria victimelor

8

Persoane venite în pelerinaj

Muzeul 9/11

Între cele două fântâni care curg în fostele fundaţii ale turnurilor, pe locul fostei Sfere de metal care era aşezată între turnurile gemene, a fost ridicat un muzeu al comemorării tragediei din 2001.

Edificiul a fost conceput la exterior să semene cu o clădire prăbuşită, iar la intrare, chiar dincolo de peretele de sticlă, străjuieşte unul dintre ultimii piloni de bază al turnurilor ce a fost ridicat din zona prăbuşirii în 2002.

Pe 21 mai 2014 Muzeul a fost inaugurat şi deschis publicului.

Clădirea Muzeului, în dreapta, între fântână (prim-plan) şi noul One World Trade Center (în fundal):
9 10

Parcul în care a fost plantat şi unul din pomii care au supravieţuit atentatelor.

În jurul fântânilor din fundaţiile fostelor turnuri gemene, autorităţile americane au amenajat un parc cu zone paralele cu gazon şi copaci plantaţi în aliniament. Printre toţi arborii din parc se află şi unul din cei câţiva copaci din jurul fostelor turnuri gemene care au supravieţuit în urma prăbuşirii celor două clădiri în 2001.

Copacul – un păr de tip chinezesc – a fost găsit între rămăşitele turnurilor aproape ars, cu o singură creangă întreagă. În 2010, după ani în care a fost îngrijit să crească înapoi, a fost adus şi plantat în parcul ce se construia în jurul fântânilor de la Ground Zero.

11

Parcul în care a fost plantat şi unul din pomii care au supravieţuit atentatelor

12

Parc noaptea – Ground Zero

Pomul supravieţuitor, adus înapoi la Ground Zero in 2010, securizat cu cabluri şi protejat cu un gard:

13

Pomul supravieţuitor atentatului din 2001

Lângă parc, într-un colţ al întregului complex se regăseşte o micuţă staţie de pompieri, locul de unde au intervenit primele ajutoare pe 11 septembrie 2001. Pe peretele clădirii este pusă o plachetă mare de bronz, cu basoreliefuri ilustrând momentele tragice din 2001.

Pe plachetă stă scris cu litere mari: „Dedicated to those who fell and those who carry on. May we never forget”.

14

Staţia de pompieri

1 World Trade Center a.k.a. „Freedom Tower” – cea mai înaltă clădire din emisfera vestică – deschisă în noiembrie

După atentatele din 2001 s-a pus problema reconstruirii unui nou complex WTC. Mai multe variante de clădiri, mai multe design-uri au fost propuse, iar în cele din urmă s-a optat pentru un nou complex cu mai multe clădiri de dimensiuni, forme şi înălţimi diferite.

Cel mai impunător turn din complex este One World Trade Center (denumit şi neoficial „Freedom Tower”), un zgârie nori mai înalt decât fostele turnuri gemene şi decât oricare altă clădire nu doar din New York, ci din întreaga emisferă vestică. Ca înălţime, de la bază şi până la vârful antenei, turnul are o înălţime de 541 de metri, adică 1776 de picioare, un număr simbolic cu referire la anul în care s-a semnat declaraţia de independenţă a Statelor Unite. Fără a include antena, înălţimea turnului de 104 etaje ar fi de 417 metri.

Lucrările la 1 World Trade Center, perla coroanei pentru noul complex care se ridică în lower Manhattan, au început în 2006, iar în 2013 lucrările de structură s-au finalizat.

În total, noul turn a costat în jur de 4 miliarde de dolari, iar autorităţile americane au anunţat recent că turnul va fi deschis oficial în noiembrie anul acesta.

Privită din lateral în sus, de la nivelul străzii, faţada clădirii arată ca o piramidă care urcă spre cer şi se întâlneşte, simbolic, undeva într-un punct imaginar cu cele două raze puternice de lumină care sunt proiectate noapte în plan vertical şi care marchează lipsa turnurilor gemene de pe skyline-ul New Yorkez.

One WTC văzut dinspre Battery Park:

15

One WTC

One WTC domină, din fundal, clădirile înalte din centrul fiananciar al New York-ului. Imagine realizată din Brooklyn, de pe malul East River:

16

Clădirea One WTC – fundal

17

One WTC vazut de pe Brooklyn Bridge:

18

One WTC – noaptea

19

One WTC si Four WTC (cladirea cu doua lumini rosii pe acoperis), vazute din Empire State Building:

20

One WTC apare ca o piramida cand e privit din lateral in sus, de la nivelul strazii

4 WTC e gata de un an

Odată cu 1 World Trade Center, încă o clădire din coplexul noului WTC din Manhattan a fost terminată. Este vorba de 4 World Trade Center, un turn de 298 de metri şi 74 de etaje, deschis în noiembrie 2013.

Turnul este situat în partea estică a întregului complex, vizavi de fântâna din fundaţia fostului turn de sud al WTC ce a căzut în 2001.

Lucrările au început în ianuarie 2008, iar costul clădirii a ajuns la circa 700 de milioane de dolari.

4 WTC e deschis de aproape un an. În a doua poză, în faţa turnului, se vede în construcţie nouă staţie/gara din cadrul complexului (detalii mai jos):

21

Turn WTC

22

Complex WTC

Alte două turnuri din tot complexul vor fi construite

În viitorul apropiat sunt programate a fi construite încă două turnuri din noul complex WTC. este vorba de Two World Trade Center (387 de metri, 79 etaje) şi Three World Trade Center (352 de metri, 80 de etaje).

În mijlocul zgârie norilor, un nou hub de transport se ridică.

Pe lângă noile clădiri de birouri, parcul şi memorialul 9/11, autorităţile au decis şi reconstrucţia uneia dintre staţiile de tren din zonă, afectată serios după atentatele din 2001, şi să o transforme într-un mare hub de transport care să rivalizeze cu mai celebrele Grand Central Station şi Penn Station din New York.

Noul Hub care e în plină construcţie ar urma să deservească două linii de tren care vin dinspre Newark şi Hoboken de pe malul celălalt al râului Hudson, precum şi 5 linii de metrou din Manhattan.

Pe lângă utilitatea proiectului, noua construcţie se vrea a fi şi un monument arhitectural, cu un design care să devină un simbol pentru zonă. Arhitectul clădirii, spaniolul Santiago Calatrava, spune că designul de la suprafaţă a staţiei este făcut să semene cu o pasăre care este eliberată din mâinile unui copil.

Costul întregului proiect ce ar trebui să fie terminat până în decembrie 2015 se ridică la aproape 3,5 miliarde de dolari şi a fost criticat în presă ca fiind unul mult prea mare.

Clădirea noii gări are un design aparte. În poza de mai jos, în colţul dreapta se vede o şi o aripă a clădirii Muzeului 9/11:

23

Clădire gară

24

Noua gară în fundal şi una din fântânile memoriale în prim-plan

(wikipedia.uk.org/FOTO 911memorial.org)

 

 

Etichete:
#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”
Life duminică, 10 noiembrie 2024, 06:25

#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”

Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută și ca ”Prințesa Urbană”, s-a numărat, anul acesta, printre scriitorii invitați la cea de-a XII-a...

#StareaEducației: (INTERVIU) Ioana Chicet Macoveiciuc: “Orice carte citită este un câștig. Înțelegerea a ceea ce citești este materie de examen în Olanda.”
Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”
Life sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:30

Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”

După încheierea primei ediții a Festivalului Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, este momentul primelor concluzii. Un interviu cu...

Prorectorul UNAGE Iași, Octavian Jighirgiu: FNST – „pepiniera viitoarelor idei importante din teatrul profesionist”
#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”
Life marți, 5 noiembrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”

Marketingul digital este esențial în atragerea clienților, în creșterea unei afaceri. De altfel, o statistică prezentată la începutul acestui...

#InfoEconomic: Ioana Amăriuței Popa, fondator Story Seeker, specialistă în marketing digital: ”site-ul companiei este cel care convinge; de acolo își iau potențialii clienți încrederea în ceea ce facem ca business”
Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții
Life marți, 5 noiembrie 2024, 11:50

Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții

Prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, a ajuns la final. La inițiativa Facultății de Teatru, din cadrul...

Vlad Grecu (Universitatea de Arte Târgu Mureș): Un mediu safe este un mediu în care ai certitudinea că orice ai face nu va fi văzut ca o greșeală, ci ca parte a unui proces în care creștem cu toții
Life joi, 31 octombrie 2024, 18:53

Întâlnire a tinerilor artiști cu managerii de teatre, la FNST Iași: „Am terminat la Teatru! Ce fac acum?”

În Sala Studio a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, s-a desfășurat, miercuri,...

Întâlnire a tinerilor artiști cu managerii de teatre, la FNST Iași: „Am terminat la Teatru! Ce fac acum?”
Life marți, 29 octombrie 2024, 23:59

#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”

Regiunea  Nord- Est  beneficiază de o alocare totală de 1,75 de miliarde de euro prin Programul Regional Nord-Est aferent perioadei 2021-2027....

#InfoEconomic: Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, despre fondurile europene aferente perioadei 2021-2027: ”din totalul de 1,75 miliarde de euro, circa 400 de milioane sunt dedicate direct mediului antreprenorial, cu o componentă importantă pe zona de cercetare, inovare, transfer tehnologic, digitalizare”
Life luni, 28 octombrie 2024, 18:43

Octavian Jighirgiu: Festivalul Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, o platformă de dialog între proaspeții absolvenți ai facultăților de teatru din țară

Astăzi, a început, la Iași, prima ediție a Festivalului Național al Școlilor de Teatru organizat de Facultatea de Teatru a Universității...

Octavian Jighirgiu: Festivalul Național al Școlilor de Teatru, de la Iași, o platformă de dialog între proaspeții absolvenți ai facultăților de teatru din țară
Life vineri, 25 octombrie 2024, 16:04

#StareaEducației (INTERVIU) Cristina Lupu, director executiv al CJI: “Să faci distincția între informația veridică și cea falsă e ca un mușchi pe care ți-l antrenezi. Noi facem cursuri de educație media pentru adolescenți și profesori pentru că este nevoie să construiești viitorul public al jurnalismului.”

Trăim în epoca în care orice informație este la un click distanță, fapt care determină și surmontarea unor provocări legate de identificarea...

#StareaEducației (INTERVIU) Cristina Lupu, director executiv al CJI: “Să faci distincția între informația veridică și cea falsă e ca un mușchi pe care ți-l antrenezi. Noi facem cursuri de educație media pentru adolescenți și profesori pentru că este nevoie să construiești viitorul public al jurnalismului.”