Angela Ciochină a trecut în veșnicie
Publicat de nicolaetomescu, 8 iulie 2015, 11:57 / actualizat: 8 iulie 2015, 13:07
Potrivit unor surse medicale, Angela Ciochină avea afecţiuni hepatice şi i se făcuse rău luni seară, dar nu a vrut să cheme atunci ambulanţa. Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost solicitat, marţi, 7 iulie, în jurul orei 11:40, la locuinţa artistei, medicii constatând decesul (chiar atunci când au ajuns); apelul către 112 a fost făcut de menajeră…
Angela Ciochină, născută la 17 aprilie 1955, în comuna Urecheni, judeţul Neamţ, a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1978), fiind colegă de generaţie cu Mihaela Runceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac. A colaborat, intens, cu Victor Socaciu.
Printre şlagărele Angelei Ciochină se numără Odată cu cântecul, De-ai fi tu salcie la mal, Am vrut, Salcâmul de pe strada mea.
https://www.youtube.com/watch?v=4OGiQgXkczA
Pentru performanţă, obişnuit poate însemna mediocru. Din punctul meu de vedere, nu merită să umbli după ultima variantă… Viaţa este prea scurtă ca să ne împotrivim forţelor schimbării. Viaţa este prea scurtă pentru a urî tot ce facem zi de zi. Viaţa este mult prea scurtă pentru a face lucruri mediocre (bine, aproape orice este standard poate fi considerat, astăzi, mediocru)…
Există o diferenţă între obişnuit şi mediocru? Nu tocmai, ar spune unii. Lucrurile obişnuite sunt luate ca atare, nu se vorbeşte despre ele şi, cu siguranţă, nu sunt căutate. Consecinţa este că mulţi oameni (unii cu adevărat buni) îşi petrec toată ziua încercând să apere ceea ce fac, încercând să vândă ceea ce au vândut mereu, încercând să-şi protejeze creațiile pentru a nu fi devorate de forţele „noului”. Cu siguranţă, efortul îi epuizează. Dacă apărarea mediocrităţii este ceva extenuant, sunt, tot mai adesea, cuprins de apărarea lucrurilor obișnuite, care leagă viața noastră, îi dau sens… În afara situaţiilor, destul de des întâlnite în România, în care mediocritatea devine agresivă, atacă, dislocă, omoară timpul altora, aceasta pentru a atenua diferenţele, pentru a strecura pe scara de incendiu bufoni capabili să spună indiferent ce…
Cred, cu tărie, că Angela Ciochină a vrut să apere obișnuitul din valori. O parte din ele poate fi regăsită, acum, în Fonoteca Radio Iaşi…
Angela Ciochină – Dă-mi mâna, prietene; text: Sorin Minea; înregistrare: 1979
Angela Ciochină – A nins; compozitor: Titel Popovici; text: Vasile Filip; înregistrare: 1981
Angela Ciochină – Eu nu te voi urma; compozitor: I. Stavăr; înregistrare: 1980
Să vestească, să adâncească ecoul popular şi artistic al cântecelor, să reprezinte glasul tremurat al sentimentelor, extins sau transmis în suflete şi-n case…