Descoperiri arheologice din zona Canalului Suez, prezentate de Muzeul Egiptean din Cairo
Publicat de Andreea Drilea, 6 august 2015, 16:41
Faraonii au visat să deschidă un drum de la Marea Mediterană la Marea Roşie. Cu mult înainte ca tehnica de la mijlocul secolului al XIX-lea să faciliteze construirea Canalului Suez, a apărut ‘Drumul lui Horus’, o rută militară jalonată de splendide fortăreţe. Vestigii ale acelui drum sunt expuse acum într-o expoziţie recent inaugurată în sălile Muzeului Egiptean din Cairo, relatează cotidianul spaniol El Mundo.
‘Expoziţia deapănă povestea porţii orientale a Egiptului. Se acordă multă atenţie Luxorului şi religiei, dar nu se vorbeşte despre forturile construite în această zonă’, explică, pentru El Mundo, ministrul antichităţilor din Egipt, Mamdouh el-Damaty, în contextul ceremoniilor legate de extinderea Canalului Suez.
Muzeul Egiptean prezintă vestigii descoperite pe ambele maluri ale Canalului Suez, de la cele scoase la lumină când au început, în aprilie 1859, lucrările acestuia şi până la cele mai recente. ‘S-au inclus trei noi piese localizate în cursul lucrărilor din ultimele luni de la Tell el-Herr’, spune Mamdouh el-Damaty, în faţa muzeului ce adăposteşte cea mai mare colecţie de artă faraonică de pe planetă.
Vestigiile reunite în expoziţie provin din mai multe situri arheologice cercetate de misiuni egiptene şi din străinătate. ‘Lucrăm în special pe malul oriental al canalului, unde era situată una dintre porţile de intrare în Egipt. S-au descoperit patru fortăreţe la trei kilometri distanţă de Canalul Suez şi, în prezent, obiectivul este de a le pune în valoare’, semnalează un responsabil, Mohamed Abdelmaqsud.
‘Blocurile de temple şi palate, statuile şi monumentele confirmă că faraonii au fost în zonele ocupate astăzi de Canalul Suez pentru a conduce trupele împotriva duşmanului şi a apăra frontierele’, adaugă acesta. Printre piesele descoperite se numără un relief din calcar al lui Ramses al II-lea (Ramses cel Mare), o stelă care îl reprezintă pe Ramses I în faţa zeului Seth, o reprezentare a lui Tutmes al II-lea în faţa zeului războiului. ‘Este evident că a fost un loc strategic pentru armata egipteană’, subliniază expertul.
Expoziţia mai cuprinde o maiestuoasă statuie a lui Tutmes al III-lea, faraonul care a cucerit ample teritorii; un monument dedicat unei victorii a lui Ptolemeu al IV-lea; o stelă din gresie a faraonului Apries, descoperită de armata egipteană în 2011 la Tall al-Dafana.
Alte mărturii provin din Tell el-Borg, oraş care servea pentru aprovizionarea trupelor în campania spre Asia; oraşul Tell el-Maskhuta, unde s-a descoperit mormântul unui funcţionar care se ocupa de arhivele regale; Pelusium, unde au fost găsite mai multe biserici, un teatru şi un hipodrom.
‘Sunt locuri şi obiecte care poartă numele lui Ramses al II-lea şi Tutmes al III-lea, mari faraoni ai Regatului Nou. Aceasta certifică faptul că zona a avut o importanţă vitală în epocă şi că a fost blindată cu numeroase forturi’, potrivit unui director din cadrul Ministerului Antichităţilor din Egipt, citat de cotidianul spaniol.
(Agerpres/FOTO arhivă uptravel.ro)