Primul monument care comemorează Holocaustul împotriva romilor, expus la Muzeul Culturii Romilor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 8 august 2015, 15:07
Primul monument care comemorează Holocaustul împotriva romilor a fost expus la Muzeul Culturii Romilor din România, în ultima zi a Festivalului Solidarităţii Pakivalo.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor Festivalului, monumentul este dedicat memoriei victimelor rome, deportate şi exterminate în Transnistria şi la Auschwitz – Birkenau în perioada 1940 – 1944.
Monumentul este amplasat la Muzeul Culturii Romilor din România, iar dorinţa iniţiatorilor acestui demers este de a-l expune în perioada imediat următoare într-un parc sau piaţetă publică.
‘Atât comunitatea romă cât şi comunitatea majoritară din România aveau nevoie de un astfel de simbol pentru a se putea reconecta prin prisma empatiei generate de o imensă suferinţă umană. Monumentul este în acelaşi timp un pas important în reconstruirea memoriei colective a comunităţii rome care are nevoie de simboluri regeneratoare puternice. Fără o istorie şi o memorie comună nu poate fi gândit un proiect viitor de integrare şi dezvoltare a comunităţilor de romi. Povestea pe care o spune acest monument este cea a nevoii de libertate a tuturor fiinţelor umane. Este şi o mărturie a unui trecut întunecat în capcana căruia umanitatea nu are voie să mai cadă’, a declarat europarlamentarul Damian Drăghici, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.
Anul acesta, pe 15 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care 2 August este recunoscută ca Ziua memorială a Holocaustului European al romilor, iar anti-gipsismul este văzut că o atitudine incompatibilă cu valorile Uniunii Europene, informează sursa citată.
‘Recunoaşterea oficială de către Parlamentul European a suferinţei romilor din timpul Holocaustului reprezintă încununarea unei lupte susţinute, iniţiate în urmă cu mulţi ani de regretatul Nicolae Gheorghe, trecut în nefiinţă acum doi ani, pe 8 august. Îi comemorăm memoria să şi a victimelor rome deportate în Transnistria prin dezvelirea unui monument în curtea Muzeului Culturii Romilor, în cadrul Festivalului Pakivalo’, a precizat Nicoleta Biţu, director executiv al Asociaţiei Romano ButiQ.
Potrivit organizatorilor, ‘monumentul a fost construit în jurul simbolului solar al roţii cu douăsprezece spiţe care semnifică un binecunoscut arhetip spiritual rom al Libertăţii, ca spaţiu şi timp în mişcare’.
La evenimentul de dezvelire a monumentului au participat supravieţuitori romi ai deportărilor din Transnistria, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi oficiali ai statului.
Monumentul a fost ridicat prin grija lui Damian Drăghici, cu sprijinul Fundaţiei BRIGHT LIGHT şi la Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii – Romani CRISS.
(Agerpres/ FOTO totb.ro)