Emisiile unui vulcan submarin prefigurează viitorul ecosistemului marin supus poluării cu CO2
Publicat de Andreea Drilea, 13 august 2015, 13:36 / actualizat: 14 august 2015, 7:53
Într-o zonă izolată a Pacificului de Sud natura a deschis o fereastră spre un posibil viitor al recifelor de corali, în condiţiile continuării poluării cu dioxid de carbon, conform unui material publicat de site-ul TakePart.com.
Iar viitorul nu arată deloc bine pentru corali. În locul unui recif sănătos, format din diferite specii de corali şi populat de numeroşi peşti şi nevertebrate marine, peisajul marin este dezolant de verde din cauza suprapopulării cu alge, iar coralii sunt morţi, conform biologului marin Ian Enochs.
Ian Enochs face parte dintr-o echipă de oameni de ştiinţă care a reuşit, în premieră, să studieze impactul pe care nivelurile mari de CO2 dizolvate în apă îl au asupra recifelor de corali, datorită condiţiilor existente în apropierea insulei vulcanice nelocuite Maug.
‘Dioxidul de carbon iese prin hornurile vulcanice de pe fundul mării la fel ca şampania’, a susţinut Enochs, care participă la acest proiect de studiu susţinut de Universitatea din Miami alături de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). ‘Apa nu este foarte caldă, nu există scurgeri de lavă, ci doar hornuri de gaze prin care dioxidul de carbon ajunge în apă’.
Suprasaturarea cu CO2 a acestei zone marine a dus la scăderea drastică a pH-ului apei. Acest proces, denumit acidificare oceanică, face imposibilă dezvoltarea exoscheletului anumitor forme de viaţă marină, aşa cum sunt coralii, scoicile, melcii şi alte moluşte.
‘Pe măsură ce ne îndepărtăm de hornurile vulcanice, nivelul de aciditate al apei scade şi, în acelaşi timp, concentraţia de corali creşte şi putem vedea cum aceste colonii de alge mai puţin dezirabile lasă locul coloniilor sănătoase de corali’, conform lui Enochs.
Ecosistemul marin din jurul insulei Maug deschide o fereastră spre viitorul vieţii marine în condiţiile creşterii poluării antropice cu CO2. Apa oceanelor devine mai acidă, iar recifele tropicale care asigură adăpost pentru numeroase specii marine, dar care aduc şi venituri şi hrană pentru aproximativ 400 de milioane de oameni, vor muri.
‘Aceste hornuri vulcanice generează condiţiile similare calculate pentru sfârşitul acestui secol, ţinând cont de rata actuală a poluării rezultate din arderea combustibililor fosili’, conform lui Enochs.
Recifele de corali sunt considerate ecosistemele cu cel mai ridicat grad de biodiversitate marină – ele oferă adăpost şi hrană pentru numeroase specii marine. ‘În acest mediu acid nu se mai întâmplă acest lucru’, conform lui Enochs, coordonatorul noului studiu despre ecosistemul marin din jurul insulei Maug, publicat în ultimul număr al revistei Nature Climate Change.
(Agerpres/FOTO arhivă inbors.com)