CSM respinge contestaţia lui Emilian Eva faţă de suspendarea din funcţia de procuror ca urmare a arestării
Publicat de , 24 august 2015, 16:30
Consiliul Superior al Magistraturii a respins, astăzi, contestaţia lui Emilian Eva împotriva deciziei de suspendare din funcţia de procurori ca urmare a arestării preventive.
În 13 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ca urmare a dispunerii faţă de acesta a măsurii arestării preventive.
Conform CSM, hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a1) şi alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor invocate la art. 62 din Legea 303/ 2004: ‘(1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri: a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu; (2) Suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi interzicerea provizorie a exercitării anumitor atribuţii de către aceştia se dispun de către Consiliul Superior al Magistraturii’.
Procurorul Emilian Eva este cercetat de DNA pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, fals în declaraţii. El a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare.
Iniţial, procurorul a fost pus sub acuzare pentru că a tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Potrivit DNA, în cursul lunilor mai – iunie 2014, perioadă în care tatăl său se afla internat în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale ‘ca să fie bine pentru toată lumea’, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatălui său.
Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.
Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.
În intervalul august 2014 – martie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.
Astfel, în perioada august 2014 – martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacţionarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.
În februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziţiona tablouri şi a le revinde, Emilian Eva a pretins şi primit de la acelaşi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuţi pe care a susţinut că urma să le remită omului de afaceri. În fapt, Emilian Eva a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.
De asemenea, în acelaşi interval, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv un tablou, la un preţ subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piaţă.
Ulterior, Emilian Eva a pretins şi primit de la aceeaşi persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.
La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obţinut de la Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.
În perioada august 2014 – iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)