Senatorii jurişti au aprobat ca minorii de până la 14 ani să îşi viziteze, în penitenciar, părintele privat de libertate
Publicat de gabrielarotaru, 8 septembrie 2015, 12:49
Senatorii jurişti au întocmit, marţi, în unanimitate un raport favorabil cu amendamente iniţiativei legislative a deputatului Nicolae Păun (minorităţi), care permite minorilor cu vârsta de până la 14 ani să îşi viziteze, în penitenciar, părintele privat de libertate dacă acesta nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau un risc pentru siguranţa penitenciarului.
‘Comisia, în unanimitate, a dat un raport favorabil propunerii legislative în sensul în care, cu respectarea unor condiţii de siguranţă stabilite de către penitenciar, adică cu nişte excepţii în cazul în care persoana respectivă de exemplu prezintă un pericol public, persoanele condamnate să poată intra în contact, în timpul vizitelor, cu copiii lor minori şi să poată beneficia cu prioritate, dacă îndeplinesc celelalte condiţii, de învoiri legale. Propunerea a vizat nu persoana condamnată. Iniţiatorul s-a gândit la minor care, până la urmă, are nevoie de afecţiunea părintească şi de acest contact’, a declarat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, la finalul şedinţei de marţi.
Comisia juridică din Senat a modificat propunerea legislativă care completează art. 68 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal printr-un amendament care stipulează că ‘vizitele la locul de deţinere, a copilului/copiilor cu vârsta de până la 14 ani sau a părinţilor condamnatului care execută o pedeapsă în regim privativ de libertate şi nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, se desfăşoară fără dispozitiv de separare’ (art. 68, alin. 1 indice 1).
Cel de-al doilea amendament adoptat în Comisia juridică vizează modificarea art. 68, alin. 1 indice 2 în sensul că ‘persoanele condamnate care nu prezintă pericol pentru ordinea publică şi au copii minori cu vârsta de până la 14 ani, beneficiază, cu prioritate, de învoiri potrivit legii până la maximul admis, în funcţie de regimul de detenţie’.
Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. (agerpres/ FOTO romaniatv.net)