Pacienţii români cu diabet vor avea acces la un tip de insulină de ultimă generaţie, compensat 100%
Publicat de , 24 septembrie 2015, 13:23
Pacienţii cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generaţie, România făcând astfel parte din primul val de ţări europene care introduc un astfel de tratament.
Noul tip de insulină bazală de ultimă generaţie Toujeo, indicată pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2, va fi compensată gratuit integral în România.
Potrivit specialiştilor, noul produs a demonstrat un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, în comparaţie cu insulina glargin disponibilă până în acest moment.
Dr. Iulia Ionescu, care reprezintă compania care a lansat noul tip de insulină, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că noul tratament va fi compensat în proporţie de 100% de la 1 octombrie.
Potrivit acesteia, va rămâne pe piaţă şi tratamentul cu insulină folosit în prezent.
‘Diabetul este asociat cu fluctuaţii rapide ale nivelului de glucoză din sânge iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariţia mai precoce a complicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariţia complicaţiilor, aderenţă redusă la tratament şi optimizarea stilului de viaţă contribuie la reducerea calităţii vieţii persoanei cu diabet şi creşterea cheltuielilor de sănătate’, a explicat în aceeaşi conferinţă prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
La rândul său, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, a explicat că insulina bazală analog este deja un standard pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 şi 2.
‘În acest context, insulina glargin s-a impus prin eficacitate şi siguranţă dovedite (hipoglicemie, siguranţa cardiovasculară), fiind insulina bazală analog cea mai utilizată în practica medicală curentă din întreaga lume. Cu toate acestea, atât medicul, cât şi pacientul se confruntă cu necesitatea realizării echilibrului dintre controlul diabetului şi riscul de hipoglicemie, ceea ce poate limita capacitatea de a optimiza tratamentul cu insulină bazală. Aceasta duce la diminuarea încrederii pacienţilor în capacitatea de autocontrol. De aceea, este binevenită o nouă formulare de insulină glargin, care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibilă, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore va îmbunătăţi atât controlul diabetului, cât şi calitatea vieţii persoanelor cu diabet’, a afirmat Hâncu.
Conform producătorului, noua insulină şi-a demonstrat capacitatea de a controla eficient glicemia, având, totodată, un profil de siguranţă favorabil. În studiile derulate la pacienţi cu diabet zaharat de tip 2, noua insulină a demonstrat un risc semnificativ mai mic de episoade hipoglicemice diurne (în orice moment al zilei) şi nocturne, comparativ cu insulina glargin.
Noul produs este disponibil prin intermediul unui stilou injector preumplut, care conţine 450 de unităţi de insulină şi care permite o doză maximă de 80 de unităţi pentru o singură injecţie.
Toujeo a primit aprobarea din partea Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) şi avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în februarie 2015, fiind lansat în Statele Unite ale Americii în martie 2015. Produsul a fost aprobat în Uniunea Europeană în luna mai.
Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aproximativ 700.000 de români suferă de diabet zaharat. (Agerpres/ FOTO healthy.kudika.ro)