ONU: Liderii lumii au adoptat un plan ambiţios de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani
Publicat de Andreea Drilea, 26 septembrie 2015, 05:19 / actualizat: 26 septembrie 2015, 6:35
Liderii lumii, reuniţi în summit la ONU, au adoptat vineri un plan ambiţios de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, ale cărui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual, informează AFP şi DPA.
Planul stabileşte, pentru orizontul anului 2030, 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educaţie şi la sănătate, promovarea femeilor, reducerea inegalităţilor, combaterea încălzirii climatice.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat ‘un program care reflectă aspiraţiile tuturor, de pretutindeni, de a-şi duce viaţa în pace, în securitate şi demnitate, pe o planetă sănătoasă’, cerând, pentru un prim pas, ‘tuturor guvernelor să adopte la Paris, în decembrie, un acord solid şi universal privind schimbările climatice’.
La rândul său, în discursul de vineri în Adunarea Generală a ONU, Papa Francisc a salutat în avans acest plan, considerându-l ‘un semn important de speranţă’, dar a avertizat că ‘munca birocratică de redactare a unor liste lungi de bune intenţii’ şi ‘angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente’.
Noul plan urmează Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, care au vizat perioada 2000-2015 şi ale căror rezultate sunt mai degrabă contradictorii.
Noul plan, mai ambiţios, se va aplica, pe baze voluntare, atât statelor dezvoltate, cât şi celor în curs de dezvoltare, şi include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.
Potrivit experţilor, costurile sale ar urma să se situeze la cel puţin 3.500-5.000 de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu şi jumătate.
La Naţiunile Unite, summitul dezvoltării, la care sunt aşteptaţi peste 150 de şefi de stat şi de guvern, va continua la acest sfârşit de săptămână.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la deschiderea Summitului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015. În cadrul acestei reuniuni, Papa Francisc a susţinut un discurs.
Şeful statului român a fost însoţit, la deschiderea summitului, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Lazăr Comănescu, şi de reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de joi, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.
În prima zi a vizitei sale în SUA, Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sectorului financiar american, ai unor bănci şi fonduri de investiţii, cu investitori instituţionali prezenţi şi viitori pe piaţa de capital din România, precum şi cu numeroşi oameni de afaceri interesaţi de potenţialul investiţional oferit de economia României. Printre aceştia s-au numărat reprezentanţi ai Morgan Stanley, Eliot, Eaton Vance Management, The Carlyle Group, JP Morgan, Prince Street Capital Management, Franklin Templeton.
Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat ieri la reuniune, a precizat, în context, pe un site de socializare, că „este important să ştim nu doar cum vrem să arate lumea în care trăim, ci mai ales ce lăsăm celor care vin după noi”.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat noul program şi a cerut tuturor guvernelor să adopte, la Paris, în decembrie, un acord solid şi universal privind schimbările climatice. Potrivit France Presse, Agenda de dezvoltare post-2015 stabileşte, pentru orizontul anului 2030, 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care: eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educaţie şi la sănătate, promovarea femeilor, reducerea inegalităţilor şi combaterea încălzirii climatice.
(Agerpres/FOTO arhivă romaniatv.net)