Maria Tănase – “Pasărea maiastră” a Carpaţilor
Publicat de Lucian Bălănuţă, 16 octombrie 2015, 10:04
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultura sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de romani care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România între ţările care au îmbogăţit cunoaşterea universală. Astazi v-o prezentam pe Maria Tănase.
Avem moşteniri impresionante pe care trebuie să le preţuim. Este şi cazul Mariei Tănase, Regina cântecului românesc.
Maria Tănase a fost fără doar şi poate un simbol al acestui popor. Ea a rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită.
A fost supranumită „Privighetoarea”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, „Edith Piaff a României”.
Cântăreaţa a adunat de-a lungul vieţii folclorul românesc pe care a reuşit să îl expună în piesele populare care au făcut-o celebră. A avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.
„Sunt voci care nu exprimă numai frumosul muzical, minunea veche şi cu toate astea mereu nouă a cântecului, ci ceva mai mult, exprimă sufletul unui loc şi al unui timp. Aşa a fost vocea Mariei. Când cânta ea, […] parcă plângea un violoncel cu strunele de mătase” , spunea Constantin Nottara.
Continuarea articolului şi videoreportajul – AICI.