Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți astăzi de creștinii ortodocși și greco catolici
Publicat de , 8 noiembrie 2015, 05:34 / actualizat: 8 noiembrie 2015, 6:35
Creștinii ortodocși și greco catolici îî serbează astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Este ziua pe care Biserica o dedică îngerilor, de aceea ea numele complet al acestei zile este Soborul mai-marilorArhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.
Părintele Ene Branişte afirmă că, în secolul al V-lea, a fost construită o biserica închinată Sfântului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol şi, iniţial, sărbătorireaera legată de amintirea sfinţirii acestei biserici. Ulterior, sfera sărbătoririi a fost lărgită, fiind „cooptat“ şi Sfântul Arhanghel Gavriil. În cele din urmă, sărbătoarea a devenit o zi deprăznuire a tuturor cetelor îngereşti (Liturgică Generală).
În iconografia ortodoxă, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt pictaţi pe cele două uşi laterale ale catapetesmei, că păzitori ai uşilor raiului. Mihail este redat la miazănoapte, iar Gavriil la miazăzi.
În iconografia bizantină, Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt cu două aripi, semn al apartenenţei lor la lumea cerească. Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mâna o sabie de foc, pentru că el pedepseşte păcatul, pedepseşte nedreptatea şi apară pe cei drepţi. El pedepseşte popoare rele şi apară popoare bune care împlinesc voia lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Mihail este pomenit în cărţile Vechiului Testament că fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseşte nedreptatea şi nelegiuirea sau apară pe cei nevinovaţi: el aduce pedepsele asupra lui Faraon şiasupra egiptenilor, care ţineau în robie poporul lui Israel; el pedepseşte nelegiuirile din Sodoma şi Gomora, el este cel ce apară oştirea credincioasă a lui Dumnezeu şi se arată lui IosuaNavi, conducătorul poporului ales după moartea lui Moise, zicând: „eu sunt conducătorul oştirilor cereşti“ (Iosua Navi 5, 13-14).
Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia noastră purtând în mâna o floare de crin alb, că simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mântuirea. De asemenea, Sfântul Arhanghel Mihail îi păzeşte pe cei trei tineri în cuptorul din Babilon, nevătămaţi de văpaiafocului (cf. Daniel 3, 23-28). El apară pe prorocul Daniil în groapă cu lei (cf. Istoria omorârii balaurului 1, 40-46), nefiind atacat de către aceştia.
Arhanghelul Mihail se arată a fi un înger al dreptăţii Dumnezeieşti, în vreme ce Arhanghelul Gavriil este îngerul bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu. (crestinortodox.ro/ FOTO observator.tv)