Republica Moldova: O nouă rundă de negocieri între PD, PL şi PPEM pentru formarea unui nou guvern
Publicat de Andreea Drilea, 11 noiembrie 2015, 11:41
Reprezentanţii Partidului Democrat, Partidului Liberal şi cei ai Partidului Popular European din Republica Moldova au convenit crearea unui grup de lucru care să elaboreze un proiect de acord în privinţa viitoarei alianţe de guvernare.
Anunţul a fost făcut de către liderul democrat, Marian Lupu, la finalul celei de-a doua runde de negocieri pentru formarea unei noi coaliţii de guvernare, după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană-3, ca urmare a demiterii, la 29 octombrie, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.
”Am ajuns la concluzia că fiecare dintre colegi trebuie să vină cu propuneri ca să formăm un nou guvern. Am decis să lucrăm în comun la proiectul privind acordul unei noi coaliţii de guvernare, care să fie agreat de toate părţile. Fiecare dintre partide va desemna cel puţin o persoană care va lucra la elaborarea unui acord al coaliţiei de guvernare, care sperăm să fie gata până la sfârşitul săptămânii”, a precizat preşedintele PD, potrivit agenţiei IPN.
Marian Lupu a făcut un nou apel la Partidul Liberal Democrat (PLDM) de a participa la negocieri. ”Reiterez încă o dată invitaţia pentru colegii noştri din PLDM. Sunt aşteptaţi şi sunt bineveniţi. Ei singuri s-au băgat în această situaţie dificilă, iar acum este mai uşor de dat vina pe alţii decât să rezolvi problemele’, a declarat Marian Lupu.
Prima rundă de negocieri între cele trei formaţiuni proeuropene a avut loc la sfârşitul lunii octombrie, în absenţa liberal-democraţilor, care au refuzat să participe la discuţiile iniţiate de Partidul Democrat, formaţiune ce făcut parte, împreună cu PL şi PLDM, din fosta alianţă de guvernare şi care a votat la 29 octombrie moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă împotriva guvernului Streleţ.
Democraţii au avut consultări şi cu Partidul Comuniştilor, dar liberalii lui Mihai Ghimpu au exclus participarea la o alianţă cu comuniştii.
Pe acest fond, preşedintele Nicolae Timofti le-a cerut celor trei formaţiuni proeuropene din fosta alianţă de guvernare să găsească consensul necesar formării unui guvern proeuropean, conform voinţei majoritare a cetăţenilor exprimate la alegerile parlamentare din decembrie 2014.
(Agerpres/FOTO curentul.md)