(AUDIO) Suceava: Procurorii s-au autosesizat în cazul fetei moarte după ce părinţii nu au permis transfuzia de sânge
Publicat de andreeadaraban, 13 noiembrie 2015, 19:40
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au întocmit un dosar penal pentru omor în cazul tinerei ce a decedat la Spitalul Judeţean Suceava, după ce familia a refuzat să-i fie făcute transfuzii de sânge.
O tânără de 20 de ani a murit, joi, în Spitalul Judeţean Suceava, după ce săptămâna trecută maşina în care se afla a fost lovită de un tren. Tânăra a fost internată la terapie intensivă, iar tratamentul recomandat de medici viza o serie de intervenţii chirurgicale. Operaţiile au fost refuzate părinţii fetei pentru că ar fi presupus transfuzii de sânge, procedură care contravine convingerilor religioase ale familiei. Avocatul Poporului a demarat o anchetă în acest caz.
Tânăra în vârstă de 20 de ani a fost internată în Spitalul Judeţean Suceava în urmă cu o săptămână. Se afla la volanul unei maşini şi a avut ghinionul ca motorul să i se oprească exact pe calea ferată. Era împreuna cu tătal ei care a coborât să împingă maşina. Nu a mai avut timp pentru că autoturismul a fost lovit de un tren. Fata a ajuns la spital în şoc hemoragic şi a fost internată la terapie intensiv. Familia a informat medicii din primul moment că tânăra face parte din organizaţia Martorii lui Iehova şi refuză transfuziile de sânge din motive religioase. Decizia a stârnit controverse în comunitate:
Bunicul fetei se oferea sa-i dea chiar el sânge:
După ce povestea a apărut în presă, Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a demarat o anchetă. Conform unui comunicat de presă, instituţia Avocatului Poporului consideră că „în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 2, 3 şi 4 şi Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.
Demersurile birocratice au întîrziat prea mult şi joi după-amiază medicii au constatat decesul tinerei.
Tiberius Bradatan, director medical SJU Suceava:
Acum medicii legişti trebuie să stabilească dacă transfuziile de sânge ar fi salvat viaţa tinerei care s-a stins la doar 20 de ani.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au întocmit un dosar penal pentru omor în cazul tinerei ce a decedat la Spitalul Judeţean Suceava, după ce familia a refuzat să-i fie făcute transfuzii de sânge.(Adriana Dascălu, corespondent Radio Iaşi/ FOTO jurnalul.ro )