(INTERVIU) George Poede: “Este nevoie de cooperare între Europa, Statele Unite și Rusia pentru a împiedica dezvoltarea Statului Islamic și pentru a-i tăia sursele de aprovizionare”
Publicat de gabrielarotaru, 15 noiembrie 2015, 12:51 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 13:39
Prof. dr. George Poede, prodecan al Facultății de Filosofie și Științe Social Politice de la Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iași a comentat pentru Radio Iași contextul în care au avut loc atentatele de la Paris.
Într-un interviu acordat colegei noastre, Andreea Daraban, el nu a exclus folosirea trupelor terestre pentru a eradica Statul Islamic, dar doar în condițiile existenței unui consens internațional, o cooperarea între Europa, Statele Unite și Rusia.
Redactor: Iată au trecut două zile de la sângeroasele atentate de la Paris. Domnule profesor puteau fi ele evitate?
George Poede: Eu cred că puteau fi evitate pentru că în momentul de faţă ceea ce se întâmplă în anumite zone de conflict, în Siria, apoi un atentat îngrozitor în Liban, cu o zi sau două înainte, apoi problema refugiaţilor care caută să intre în Europa pe toate porţile posibile. Într-o astfel de situaţie sigur, toate serviciile trebuie să fie alertate şi trebuie să fie pregătite pentru orice element care poate constitui o ameninţare pentru securitatea umană, pentru securitatea statelor, mai ales europene.
Redactor: Premierul Manuel Valls spunea că au fost dejucate cinci atentate în ultima perioadă în Franţa. Iată că pe al şaselea nu au reuşit să-l evite.
George Poede: Cred că este destul de greu. Militanţii din Statul Islamic au pătruns deja în grupurile islamice din Franţa, dar şi din alte state din Europa. Se organizează foarte bine, au metode extrem de aduse la zi pentru a se organiza şi nici nu este de mirare pentru că în Europa, în general, în rândul tinerilor, sunt o serie de atitudini de dezangajare faţă de stat, de rezistenţă faţă de stat din cauza numărului foarte mare de şomeri. Acum un an, Consiliul European a decis constituirea unui fond de 6 miliarde de euro pentru a promova angajabilitatea în rândul tinerilor. Programul acesta nu prea a dat rezultate, încât să spunem situaţia economică în care se găseşte Europa poate fi un element care să faciliteze organizarea militanţilor Statului Islamic în statele europene care au un număr foarte mare de populaţie islamică.
Redactor: De obicei atacatorii terorişti vizau obiective strategice, simboluri ale unei ţări. Vineri seară la Paris a fost atacată mulţimea, omul de rând. Atacurile au fost extrem de bine organizate. Ne putem întreba cum de s-a putut întâmpla această tragedie.
George Poede: Cred că există un plan al Statului Islamic de a iniţia astfel de atentate şi în alte ţări, caracterul specific al modului de acţiune al Statului Islamic. Apoi formele de recrutare, sunt agenţi care recrutează tineri pentru grupările acestea de atentate, de a organiza atentate, sunt formule care arată că de fapt foarte greu poate fi controlată activitatea unor asemenea grupări radicale în Occident, în Europa. În acelaşi timp, ceea ce se întâmplă în Siria este o explicaţie, pentru că foarte mulţi jurnalişti au sesizat faptul că s-a pronunţat în momentul atacurilor numele Siriei , precum și alte elemente de simbol ale islamului. Asta explică de ce este foarte importantă întâlnirea de la Viena în care sunt 19 state reprezentate pentru a găsi o soluţie la conflictul din Siria.
Redactor: Se vorbeşte despre atacurile de la Paris ca despre un 11 septembrie al Europei. Pot fi comparate cele două atentate?
George Poede: Poate nu pot fi comparate din punct de vedere al numărului de victime, dar atacul de la Paris este simbolic. Forţa acestui atac este foarte mare, impactul este foarte mare, practic din cele şapte locuri în care s-au atacat la Paris arată că de fapt nici un stat din Europa sau chiar din alte zone nu este în afara ameninţării Statului Islamic sau noului jihadism. Ca forţă simbolică cele două evenimente pot fi comparate.
Redactor: De asemenea, putem vorbi despre autori diferiţi, acolo a fost Al Qaida, aici Statul Islamic.
George Poede: În Siria există un diferend între Stat Islamic şi Al Qaida, dar sunt foarte multe grupări teroriste care controlează mici porţiuni, mici regiuni, mici comunităţi din Siria. De asta este şi foarte greu să stabilească o listă de lovituri care să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra jihadiştilor din Siria. acă vorbim de lovitura aceasta din Paris, de Beirut, toate acestea arată că de fapt este nevoie de cooperare foarte strânsă între toate statele din Europa, Statele Unite, puterile mari Rusia pentru a împiedica dezvoltarea acestui stat islamic şi, pentru a-i tăia sursele de aprovizionare. Din septembrie 2014, din păcate, surse economice diferite din Europa cumpărau petrol de la RAKA, Rafinăria care aduce resurse financiare deosebite Statului Islamic, erau vândute şi erau cumpărate, sigur, la preţ foarte mic, dar erau cumpărate. Ori asta arată că e nevoie de o strategie foarte complexă care să conducă la un răspuns foarte clar şi hotărât împotriva statului islamic care este o organizaţie teroristă, criminală şi care trebuie cât mai repede anihilată.
Redactor: Toată lumea aşteaptă acum soluţii pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc, precum cele de la Paris. Unii vorbesc despre distrugerea Statului Islamic de la bază, este aceasta o variantă viabilă? Franţa, prin vocea preşedintelui Francois Hollande a zis că este în război sau poate chiar asta aşteaptă adepţii ISIS să fie atacaţi.
George Poede: Soluţia este o cooperare între statele mari care au putere financiară, putere militară, putere tehnologică, care poate conta într-o strategie de genul acesta.
Redactor: Se vorbea chiar despre trupe la sol.
George Poede: Da! În cazul de faţă avem comunităţi clare, regiuni care sunt ocupate, dominate de Statul Islamic şi faptul că are o prezenţă teritorială în Irak şi în Siria arată că e nevoie de o strategie chiar şi de trupe la sol care să poată să lupte împotriva Statului Islamic. Loviturile aeriene care au fost efectuate până acum au avut un efect, dar, din păcate, nu este chiar efectul cel aşteptat pentru a împiedica în continuare miile de persoane care caută să scape din acest infern, din Siria. Sunt foarte multe organizaţii teroriste, fiecare cu un fief al lui, în afară de Statul Islamic. Cred că e nevoie de o cooperare foarte strânsă şi care să treacă peste diferenţele de interese şi de viziune astfel încât pacea să se instaureze din nou în Siria, şi evident şi în Irak pentru că Statul Islamic are porţiuni ocupate şi în Irak. Acum ne dăm seama că în lipsa unei strategii foarte clare împotriva Statului Islamic i-a permis acestuia să se dezvolte, să se întindă şi să ocupe porţiuni foarte mari din nordul Irakului, din zona centrală şi din vest nordul Siriei.
Redactor: Discursurile unor lideri din statele Est şi Central europene s-au radicalizat în ultimele zile, unii au spus că refuză cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană, alţii că arestează orice persoană intră ilegal pe teritoriul lor, putem vorbi în acest moment despre Spaţiul Schengen ca fiind istorie?
George Poede: Spaţiul Schengen nu mai funcţionează în momentul de faţă, cu toate îngrădirile geografice, acele garduri de la frontierele unor state din Europa Centrală. Dar ele nu-i pot împiedica nici să ajungă în insulele greceşti, nici să treacă mai departe spre statele mari cu putere economică. Cred că a spune „nu vreau să primesc” (pe refugiați) sau „îi arestez” nu este cea mai bună soluţie. Dar, pe de altă parte, din momentul în care ruta această nouă s-a deschis la sfârşitul lui august începutul lui septembrie din Turcia spre insula Lesbos şi apoi prin Grecia spre Macedonia şi Serbia a arătat că Uniunea Europeană înregistrează diferenţe foarte mari de optică în legătură cu atitudinea şi măsurile care trebuiesc luate în raport cu aceşti semeni ai noştri, iar acum la căderea zăpezii în zona central europeană lucrurile se complică şi cred că suntem între două atitudini: o atitudine de egoism „nu mă interesează” şi o atitudine, pe care o adoptă unele state, aceea de găsi formule de a controla, de a instala pe care au fugit de conflictul din Siria şi au ajuns în Europa.
Redactor: Nu puţini sunt aceia care pun semnul egal între refugiaţi şi atentatele de la Paris.
George Poede: Atentatele de la Paris arată că de fapt organizatorii sunt, probabil, din Statul Islamic, dar unul din cei care s-a sacrificat pentru a detona bombele e un tânăr s-a născut în 1985 la sud de Paris. E cetăţean francez. Sigur apare o temere. Întotdeauna tema străinului este o temă în sociologie foarte interesantă.
Redactor: Trebuie să subliniem faptul că ar fi o greşeală să dăm vina pe aceşti refugiaţi pentru ceea ce s-a întâmpalt în Franţa.
George Poede: Dacă ar fi să facem o legătură între numărul foarte mare de migranţi care au venit în Europa şi ceea ce s-a întâmplat în Franţa, legătura este foarte slabă, adică nu pot să spun că una determină cealaltă.
Redactor: Cum apreciaţi poziţia ţării noastre în tot acest context?
George Poede: Poziţia ţării noastre este oarecum neclară pentru că în primele consilii europene la care România a fost reprezentată de domnul preşedinte s-au respins cotele, apoi la următoarea şedinţă, întâlnire a liderilor din Uniunea Europeană s-au acceptat o serie de cote pentru toate ţările, cred că ar trebui să fie mai constructivă mai fermă în sensul de a nu se posta pe o poziţie de refuz categoric, ci în funcţie de resursele pe care le avem şi noi să ne gândim ce putem face pentru a ajuta asemenea comunităţi.
Redactor: Ca o concluzie, va reuşi Europa să lupte cu Statul Islamic, să-i învingă, să lupte cu această ameninţare teroristă?
George Poede: Cu siguranţă. Cred ferm că Europa poate înfrânge nu numai terorismul, nu numai din această zonă, pentru că terorism avem şi în alte zone în Africa, am văzut, în Somalia, Kenia. Singura condiţie pe care aş pune-o şi pe care aş vedea-o îndeplinită, pentru rezolvarea problemei terorismului, este o strategie foarte clară a Uniunii Europene şi mobilizarea unor resurse umane şi financiare, tehnologice, militare pentru a lupta împreună împotriva acestei probleme globale a lumii contemporane: TERORISMUL.
Interviul audio îl puteţi asculta, mâine, 16 noiembrie, la „Tema zilei” începând cu ora 9:10 minute, în emisiunea „Bună dimineaţa”, realizată de Bianca Ioan şi Mihai Pohoaţă. Producător: Petronela Cotea Mihai.
Interviu realizat de Andreea Daraban
Tehnoredactare: Gabriela Rotaru