Tezaur numismatic roman, descoperit într-o livadă din Elveţia
Publicat de Andreea Drilea, 19 noiembrie 2015, 19:02
Un legumicultor elveţian a descoperit din întâmplare în livada sa de cireşi un tezaur numismatic, îngropat de 1.700 de ani şi datând din secolul al III-lea d. H., relatează joi AFP.
Potrivit secţiei de arheologie a cantonului Argovia (nordul Elveţiei), unde a avut loc descoperirea, este vorba de cea mai importantă comoară numismatică din Elveţia, cu 4.000 de piese cântărind 15 kilograme. Descoperirea a fost făcută la Ueken (Argovia).
Comoara era îngropată iar monezile se află într-o stare de conservare excelentă, inscripţiile fiind încă lizibile, au indicat autorităţile cantonale. Un expert a identificat sigiliile mai multor împăraţi romani, de la Marc Aureliu (270-275) şi până la Maximian (286-305). Cele mai recente datează din anul 294.
Arheologii estimează că proprietarul le-a retras treptat din circulaţie la puţin după fabricarea lor. Dintr-un motiv încă necunoscut el a îngropat monezile în 294 şi nu le-a mai căutat. Tezaurul a rămas sub pământ timp de 1.700 de ani, până când legumicultorul le-a găsit la intrarea unei viziuni de cârtiţă.
După realizarea săpăturilor au fost descoperite 4.166 de monezi de bronz cu o greutate de 15 kilograme. Monezile conţin şi un procent de 5% argint. O parte dintre monede erau îngropate în săculeţi din pânză sau din piele.
Valoarea lor în epoca respectivă reprezenta două salarii anuale. Valoarea lor actuală încă nu a fost estimată, dar nu reprezintă o prioritate, a precizat arheologul cantonal, Georg Matter, agenţiei elveţiene de presă ATS.
(Agerpres/FOTO cdt.ch)