Ion Sandu(ANM): În această noapte ar putea fi emis un Cod portocaliu de precipitaţii pentru judeţe din sud
Publicat de , 27 noiembrie 2015, 13:48
În această noapte, în nordul judeţelor Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi, dar şi în Prahova, Argeş şi Buzău, ar putea fi emis un cod portocaliu de precipitaţii, a anunţat, astăzi, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă la care au participat premierul Dacian Cioloş, şefii structurilor centrale şi teritoriale ale MAI, prefecţi şi reprezentanţi ai tuturor ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu.
‘În această noapte, situaţia este destul de grea. ANM a emis pentru a treia zi consecutiv o atenţionare. Situaţia e complicată pentru că în sudul ţării şi mai ales în judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi – în nordul judeţelor – vor fi cantităţi de precipitaţii care se duc la 40 – 50 de litri pe metru pătrat, peste 80 de litri cumulaţi până acum. (…) În această noapte, în această zonă menţionată, dar şi în Prahova şi în Argeş, Buzău s-ar putea să fie emis un Cod portocaliu de precipitaţii‘, a declarat Ion Sandu.
El a atras atenţia că ninsorile apărute până acum în Transilvania, în zona montană, se vor extinde şi în Moldova, ducând la apariţia poleiului.
‘Începând din seara aceasta, până mâine la prânz, va fi polei generalizat. Poleiul poate crea probleme mari în trafic, chiar dacă nu avem cantităţi foarte mari de zăpadă depusă. În Moldova, de exemplu, în zonele de deal şi la câmpie, vor fi lapoviţe. Asociat cu poleiul va fi o situaţie foarte complicată’, a spus el.
Sandu a explicat că începând de duminică, timp de o săptămână, nu vor exista fenomene deosebite din punct de vedere meteorologic.
‘De duminică este pauză cel puţin o săptămână. (…) Primul semnal pe care trebuie să îl urmărim va fi în undeva în data de 7, dar va trece foarte repede. Din nou, o săptămână pauză‘, a adăugat el.
Pe de altă parte, şeful ANM a susţinut că iarna va fi una normală, din punct de vedere al numărului de viscole, fără a mai fi la fel de dificilă precum cea din 2012.
‘Clasificăm iernile după numărul de viscole din fiecare iarnă. Pot să spun, analizând logic toată prognoza pe trei luni, că nu vom avea o iarnă ca în 2012, adică trei săptămâni de temperaturi sub minus 15 grade, care să creeze în energie probleme foarte mari. Având în vedere că prognozele arată temperaturi ceva mai ridicate şi nu sunt atâtea indicii privind o temperatură scăzută, pentru o perioadă foarte lungă de timp, e un semn bun pentru energie, dar asta nu înseamnă că nu vom avea viscole. Este o iarnă normală, clasificată după numărul de viscole. Ne aşteptăm la două viscole, cel puţin în ianuarie, s-ar putea şi la sfârşitul lui decembrie. În februarie la fel‘, a mai spus el.
De asemenea, Sandu a arătat, făcând referire la prognoza de lungă durată, că se estimează precipitaţii mai abundente în vestul ţării, iar temperaturile din sudul mai ridicate.
(Agerpres/ FOTO arhiva dcnews.ro)