NOBEL 2014: Cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser – premiul pentru medicină
Publicat de andreeadaraban, 6 octombrie 2014, 13:05
Cercetătorii John O’Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser au fost recompensaţi, astazi, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2014, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.
Cercetătorii John O’Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) şi Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2014, pentru „cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.
Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor James E. Rothman (Statele Unite), Randy W. Schekman (Statele Unite) şi Thomas C. Südhof (Germania), pentru descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular.
Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică.
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament. (Mediafax.ro/ FOTO scienceworld.ro)