Constantin Silvestri – unul dintre cei mai mari compozitori români
Publicat de Lucian Bălănuţă, 15 decembrie 2015, 13:08 / actualizat: 16 decembrie 2015, 13:12
S-a născut la București în anul 1913 și a murit la Londra în 1969. A fost dirijor, compozitor și pianist român dar s-a stabilit în Anglia din 1957 și a fost naturalizat cetațean britanic în 1967.
Omul zilei de astazi este Constantin Silvestri.
Începe să studieze pianului încă din copilarie iar mai apoi urmează cursurile Conservatorului din București. Face compoziție cu Mihail Jora și pian cu Florica Musicescu. Nu l-a învățat nimeni să fie dirijor: a fost autodidact.
La vârsta de zece ani debuteaza pe scenă ca pianist. Ca dirijor debuteaza 7 ani mai târziu, în 1930, alaturi de Orchestra simfonica a Radiodifuziunii din București, dirijând o compoziție proprie.
În 1935 primește Premiul George Enescu pentru compoziție. În același an, Constantin Silvestri devine Director al Operei Române. În perioada postbelica este numit Director al Filarmonicii din București, în 1953. Deține ambele funcții pâna în 1956. În 1958 dirijrează premiera româneasca a operei Oedip de George Enescu. În 1959 emigreaza în Anglia, unde se va stabili la Bournemouth.
Trebuie menționat faptul că nu a emigrat în Anglia pentru a/și căuta norocul: avea acolo un viitor strălucit. Februarie 1957 marcheaza debutul sau dirijoral în Anglia, la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra și al Orchestrei „Philarmonia”.
Înregistreaza un succes imediat, fiind angajat chiar în aceeași stagiune. Ulterior susține concerte în Germania, Elveția, Italia și Olanda. Primele înregistrari efectuate la Paris îi aduc Marele Premiu al Academiei „Charles Cross”.
În 1961 este numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Anglia), la pupitrul careia va ramâne pâna la sfârșitul vieții. Întreprinde numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, precum și în Japonia, Australia și America de Sud.
A murit prematur într-un spital londonez, în 1969, răpus de cancer și a lasat un gol imens în lumea muzicală românească și internațională.
Cartea „Constantin Silvestri – biografie necunoscuta”, de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu cuprinde informatii necunoscute din arhivele Securitatii despre unul dintre cei mai importanti compozitori si dirijori români si unul dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului 20 la nivel mondial.
Continuarea articolului şi videoreportajul – AICI.