Componenta de la Deveselu a scutului american anitrachetă a devenit oficial funcţională
Publicat de , 18 decembrie 2015, 14:00
Acest lucru înseamnă că toate părţile majore ale sistemului de apărare antirachetă sunt în teren, a declarat un oficial american, citat de Reuters.
El a menţionat că scutul va fi declarat pregătit pentru folosire la începutul anului viitor, odată cu integrarea sa în sistemul de apărare antirachetă al NATO.
Diplomaţia de la Bucureşti afirmă că activarea sistemului reprezintă un proiect de referinţă în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.
Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american, a afirmat, vineri, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la ceremonia de declarare a capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu.
În opinia sa, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă încă o dată profilul activ pe care România şi l-a asumat încă de la aderarea la NATO. Ministrul a amintit că, în ceea ce priveşte acest proiect, partea română şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate.
‘Mutaţiile strategice actuale din mediul de securitate european şi global au generat firesc consolidarea cooperării între aliaţi, atât în aplicarea planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, cât şi în ceea ce sperăm şi aşteptăm a fi consacrarea fermă a adaptării sale strategice la summitul de la Varşovia. Pentru România s-a dovedit esenţial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două naţiuni. Sistemul antirachetă de la Deveselu e indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret şi tangibil la securitatea României, dar şi a SUA’, a declarat Motoc.
El a arătat că baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea MApN, care a investit în ea aproximativ 11,2 milioane dolari la care se adaugă resurse mobilizate din alte părţi ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin.
‘Suntem în acest punct datorită unui veritabil efort de echipă al oficialilor şi experţilor români şi americani, început şi continuat de asemenea manieră din 2010 încoace. Salut viziunea şi sprijinul Departamentului de Stat şi Pentagonului, respectiv implicarea Comandamentului European al SUA, ca esenţiale în acest demers. Astăzi încheiem o etapă importantă, dar şi privim înspre viitor, în primul rând pentru a continua modernizarea infrastructurii de la Deveselu, la cele mai ridicate standarde NATO. În al doilea rând, în mai anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat şi să devină complet operaţional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene’, a adăugat Mihnea Motoc. (Rador, Agerpres/ FOTO exclusivnews.ro)