(AUDIO) 26 de ani de la căderea regimului Ceauşescu. Ne-am „vindecat” de tarele comunismului? Ora de Istorie cu Radu Lipovan. Invitatul ediţiei: cercetător Alexandra Toader
Publicat de radulipovan, 22 decembrie 2015, 11:13 / actualizat: 10 februarie 2016, 16:14
Se împlinesc 26 de ani de la fuga dictatorului Ceauşescu. Ziua de 22 Decembrie 1989 este considerată Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.
La acea dată a căzut un regim, cel comunist, însă pierderile de vieţi omeneşti au continuat, starea de euforie fiind înlocuită de haos. Luptele de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută, s-a încheiat la 25 decembrie, când Nicolae şi Elena Ceauşescu, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar.
Dosarul Revoluţiei a fost clasat în luna octombrie anul acesta, după ce procurorii militari au făcut cercetări în cazul a 709 morţi şi 2198 de răniţi. Procurorii au reţinut, în Ordonanţa de clasare a Dosarului Revoluţiei, că aceasta a fost caracterizată prin „vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos”.
Revoluţia a lăsat răni adânci, iar întreaga perioadă comunistă a marcat viaţa a milioane de oameni şi a determinat înapoierea economică a ţării, distrugerea valorilor tradiţionale, mutaţii profunde în plan psihologic şi social.
Cu certitudine, comunismul nu s-a încheiat odată cu căderea Cortinei de Fier, cu prăbuşirea URSS sau cu fuga lui Ceauşescu. Au rămas mentalităţile, comportamentele, o societate divizată, o economie prăbuşită, repere şi valori tradiţionale distruse.
Astăzi, la Ora de Istorie, vom vorbi despre „moştenirea” comunismului, despre felul în care acesta a schimbat mentalităţi, despre tarele comunismului care „dăinuie” şi în ziua de astăzi în pofida schimbărilor de generaţie, despre categoriile de nostalgici şi despre pericolul re-legitimării acestui regim falimentar. Invitat: dr. Alexandra Toader, cercetător ştiinţific la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În prima parte a emisiunii, însă, vom omagia martirii Revoluţiei Române, printr-un documentar realizat de Nicolae Tomescu, doctor în Istorie, Redactor-şef Radio Iaşi.
Vă aşteptăm la Ora de Istorie, astăzi, 22 decembrie, începând cu ora 21:03, pe frecvenţele Radio Iaşi!
(Radio Iaşi/Foto adevarul.ro)
Ascultă integral emisiunea ORA DE ISTORIE cu Radu Lipovan: