Brad de Crăciun cu 63 de steluțe, în fața clubului #Colectiv, în memoria victimelor
Publicat de Andreea Drilea, 23 decembrie 2015, 17:15 / actualizat: 23 decembrie 2015, 18:26
O parte din familiile celor care și-au pierdut viața în incendiul din 30 octombrie au împodobit, miercuri, împreună cu ajutorul asistenților sociali ASproAS, un brad în fața clubului Colectiv, aducând câte o steluță pentru fiecare dintre victimele tragediei.
Pe steluțe au fost agățate fotografiile celor care și-au pierdut viața în incendiu. De asemenea, familiile celorlalte victime sunt așteptate să aducă fotografii sau alte amintiri care pot fi agățate în brad. În jurul pomului se află și o panglică având mesajul „Colectiv, nu vă uităm de Crăciun. Mulțumim pentru că ne-ați făcut mai buni”. 63 de candele au fost aprinse la locul tragediei.
Laurențiu Istrate, tatăl lui Claudiu Bogdan, cea de-a 54-a victimă din clubul Colectiv, a declarat că prin acest gest familiile vor să îi păstreze în suflet pe cei plecați, dar și să tragă un semnal de alarmă asupra lipsei de responsabilitate, incompetenței și ignoranței.
„Vrem să îi păstrăm în suflet ca pe niște îngeri buni și dragi nouă. Cu speranța că sufletele lor ne vor ocroti de acolo de sus, pe noi toți, ne-am gândit ca acum, în ajunul nașterii lui Iisus Hristos, să îi avem aici. Mai mult, nu am vrea să se uite tragedia asta. Aceasta a fost o tragedie, dar și o crimă, iar crima aceasta este — în imaginația noastră, a părinților doborâți de tristețe și durere pentru pierderea copiilor noștri — un efect al modului cum este condusă țara aceasta, al lipsei de responsabilitate, al incompetenței și ignoranței celor care ne conduc. Este doar unul din efecte, pentru că efectele a ceea ce se întâmplă astăzi în România, chiar dacă nu sunt niște tragedii colective, se petrec în fiecare zi. Mor oameni în spitale, mor oameni pe șantiere, sunt oameni săraci. Peste 50% din copiii României trăiesc într-o sărăcie lucie”, a spus el.
De asemenea, consideră că responsabilii pentru tragedia din 30 octombrie trebuie trași la răspundere, acest lucru reprezentând astfel un avertisment pentru toți ceilalți.
„Această crimă nu trebuie lăsată așa, iar vinovații trebuie să plătească. Oricare ar fi ei. Acest sistem și toți cei care lucrează și veghează la siguranța și la acordarea acestor autorizații de funcționare, la controalele care trebuie făcute trebuie să știe că sunt responsabili și, prin exemplul celor care sunt vinovați aici, oricare ar fi ei, toți ceilalți ar trebui să înțeleagă că și ei sunt responsabili”, a mai spus el.
Iancu Eugen, tatăl lui Iancu Mihai Alexandru, cea de-a 59-a persoană care și-a pierdut viața în urma incendiului, a declarat că bradul a fost înălțat în fața Clubului, deoarece familiile celor care au murit nu mai pot sărbători acasă Crăciunul.
„Am făcut acest pom pentru ei, pentru că acasă nu îl mai putem face. Nu e nimeni în stare să gătească, să pregătească, să facă lucruri. Ne-am gândit că prin acest pom — nici nu știu cum să spun — vom „sărbători” Crăciunul. De fapt, ei vor fi împreună, un grup mare, pentru că de acum înainte vor fi împreună tot timpul. Le-am pus fotografiile, vor mai urma să le pună și ceilalți părinți care vor dori și vor veni în etape. Sunt 63 de steluțe, sunt 63 de fotografii. Sunt globulețe — toate pentru copiii noștri. Să sperăm că într-adevăr se vor duce într-o lume mai bună, pentru că aici, cei care ar fi trebuit să se ocupe de ei și-au bătut joc de ei. Nu au fost în stare să aibă grijă și, din ce vedem, nu sunt în stare în continuare să aibă grijă de cineva, pentru că nu se întâmplă absolut nimic bun. După două luni noi nu vedem decât un spectacol gratuit și nicio măsură”, a spus el.
Iancu Eugen s-a declarat nemulțumit de faptul că după două luni nu a fost sancționat nimeni pentru tragedia care a avut loc.
„Avem judecători care îi eliberează pe bandă rulantă pe toți. Toată lumea este fericită, stau și mă întreb dacă copiii ăștia au murit sau nu, pentru că trăim cu senzația că nu s-a întâmplat de fapt nimic. Doar noi suntem o gașcă de nebuni, care considerăm că a luat foc ceva și că au murit unii, dar pentru restul factorilor de decizie, pentru judecători nu s-a întâmplat nimic. Cred că, la următorul incendiu, toți indivizii ăștia, de la miniștri, directori de spitale, toți care au coordonat activitatea, care acum ar trebui să ia măsuri și nu au luat măsuri, la următorul incendiu la care vor muri copii, vor trebui acuzați de crimă, pentru că s-a întâmplat, li s-a atras atenția, iar ei nu fac nimic”, a spus el.
Director general ASproAS, Ioana Rădulescu, a precizat că asociația asistenților sociali, care a oferit suport familiilor după incendiul din 30 octombrie, s-a implicat și în amenajarea bradului din fața clubului Colectiv.
” Este un eveniment pe care familiile l-au organizat și au dorit să aibă un brad de Crăciun pentru copiii lor, aici. Ne-au cerut suportul și noi am spus „da”. (…) Nu este orice brad, este un brad care poartă amintiri, în primul rând este un brad care are 63 de steluțe, este un brad care are mesaje din partea familiilor. Fiecare familie a venit cu un globuleț pe care a scris ceva sau cu o amintire de acasă și a pus-o în acest brad”, a spus ea.
(Agerpres/FOTO Pagina Facebook Impreuna Rezistam)