Germania îl va convoca pe ambasadorul nord-coreean în legătură cu testul cu bombă cu hidrogen
Publicat de Andreea Drilea, 6 ianuarie 2016, 15:15
Germania a anunţat că îl va convoca pe ambasadorul nord-coreean la Berlin după ce Phenianul a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, relatează DPA.
‘Acum este planificat ca ambasadorul nord-coreean să fie convocat la Ministerul de Externe în legătură cu această problemă’, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Martin Schaefer, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că acest pas este ‘un semnal puternic, chiar un protest’.
Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri dimineaţă cu succes un test cu un dispozitiv nuclear cu hidrogen, miniaturizat, marcând un avans semnificativ în privinţa capacităţilor sale de atac şi declanşând semnale de alarmă în Japonia şi Coreea de Sud.
NATO: Testul nuclear nord-coreean ‘subminează securitatea internaţională’
Testul Coreii de Nord cu o bombă cu hidrogen ‘subminează securitatea regională şi internaţională’, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP, Reuters şi DPA.
‘Condamn dezvoltarea continuă de arme nucleare şi de programe de rachete balistice de către Coreea de Nord, precum şi retorica ameninţătoare şi de incitare’, a precizat într-un comunicat secretarul general al NATO.
Coreea de Nord a anunţat miercuri că a efectuat un prim test reuşit cu o bombă cu hidrogen, una mai puternică decât o bombă atomică obişnuită, ceea ce arată determinarea acestui stat paria de a continua să-şi dezvolte programul nuclear.
Însă anunţul privind testul cu o bombă H – petrecut la două zile înainte de aniversarea liderului suprem Kim Jong-Un – a fost primită cu cel mai mare scepticism de specialişti, care consideră prea scăzută intensitatea exploziei.
‘Testul nuclear anunţat de Coreea de Nord subminează securitatea regională şi internaţională şi constituie o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de securitate al ONU’, a apreciat Stoltenberg.
‘Fac apel la Coreea de Nord să-şi respecte pe deplin obligaţiile şi angajamentele internaţionale. Coreea de Nord ar trebui să renunţe complet la arme nucleare şi la programele de rachete nucleare şi balistice existente de o manieră verificabilă şi ireversibilă, angajându-se în convorbiri credibile şi autentice privind denuclearizarea’, a mai spus Jens Stoltenberg.
La rândul său, Germania şi-a exprimat regretul privind efectuarea testului nuclear, care constituie ‘o ameninţare serioasă pentru pacea şi stabilitatea în peninsula coreeană’.
Purtătorul de cuvânt al MAE german, Martin Schaefer, a cerut o revenire rapidă a Phenianului la negocierile privind dosarul său nuclear.
(Agerpres/FOTO en.alalam.ir)