CEDO dă dreptul companiilor să monitorizeze activitatea pe internet a angajaţilor în timpul serviciului
Publicat de andreeadaraban, 13 ianuarie 2016, 18:38
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză justiţiei din România, care a decis că angajatorii au dreptul să verifice comunicaţiile electronice ale salariatului pe care acesta le realizează folosind infrastructura firmei sau instituţiei angajatoare.
Decizia CEDO dă dreptul companiilor să monitorizeze activitatea pe internet a angajaţilor în timpul serviciului. CEDO a fost sesizată de un angajat român care a reclamat încălcarea dreptului la confidenţialitate după ce firma la care lucra l-a concediat pentru că în timpul serviciului comunicase cu logodnica sa prin intermediul Yahoo Messenger.
CEDO a confirmat decizia instanţelor române în cazul Bărbulescu versus România prin care a fost considerată legală concedierea în anul 2007 a unui inginer de către firma la care lucra, pentru că acesta comunica cu logodnica sa în timpul serviciului. Regulamentul firmei interzicea folosirea e-malului companiei şi a aplicaţiei Yahoo Messenger în scopuri personale.
După ce comunicaţiile angajatului au fost monitorizate timp de mai multe zile, conducerea companiei a decis concedierea acestuia pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu. Angajatul a negat că ar fi avut discuţii private în timpul serviciului, însă firma i-a prezentat copiilor discuţiilor online pe care le-a avut cu logodnica. În această situaţie, fostul angajat a dat compania în judecată pentru încălcarea intimităţii şi a secretului corespondenţei.
Atât instanţele din România, cât şi CEDO au dat câştig de cauză angajatorului, astfel că firmele pot fi din punct de vedere legal să supravegheze activitatea pe internet a angajaţilor la locul de muncă. (Rador/ FOTO businessmagazin.ro)