Hora Unirii – InventicoMania cu Bogdan Sălăvăstru (24.01.2016)
Publicat de Lucian Bălănuţă, 24 ianuarie 2016, 10:31
Astazi se împlinesc 157 de ani de cand Moldova şi Ţara Romanească s-au unit sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Pentru ideea de Unire a tuturor într-o singură patrie, românii luptaseră multe veacuri pe căi politice, diplomatice, prin războaie.
Pe 24 ianuarie 1859, românii din Moldova şi Ţara Românească au jucat şi au cântat „Hora Unirii“, un cântec patriotic compus cu câteva zile înaintea marelui eveniment.
Cel care a compus melodia aceasta este compozitorul Alexandru Flechtenmacher; el a rămas în istoria României moderne prin acest cântec care a răsunat din piepturile unioniştilor.
Lui Alexandru Flechtenmacher i-a luat numai o zi să compună melodia care avea să strângă laolaltă milioane de oameni. Avea 36 de ani când prietenul său, Vasile Alecsandri, i-a lăsat nişte versuri pentru care şi-ar fi dorit ca el să găsească o melodie potrivită. Compozitorul s-a aşezat la pian şi, până seara, melodia a fost gata.
Curând, „Hora Unirii“ era fredonată în tot Iaşul, iar peste câteva zile, pe 24 ianuarie 1859, au învăţat-o şi românii de peste Milcov.
„Hai să dăm mână cu mână“ a ajuns imnul Unirii Principatelor, cea mai cântată melodie a vremii si a rămas peste veacuri la fel de îndrăgită de români ca în ziua Unirii.
Foto: http://jurnalul.ro