Migranţi: Locuitorii insulelor greceşti, sprijiniţi pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace
Publicat de Andreea Drilea, 1 februarie 2016, 07:13
O petiţie în favoarea nominalizării la Premiul Nobel pentru Pace a locuitorilor insulelor greceşti, aflaţi în prima linie a crizei migranţilor, a strâns peste 600.000 de semnături, scrie AFP.
În cursul nopţii de duminică spre luni, petiţia era semnată de peste 630.000 de persoane pe site-ul specializat Avaaz.
Potrivit mai multor media internaţionale, universitari americani, britanici sau danezi sunt pe punctul de a redacta această candidatură.
‘Locuitorii din insulele greceşti de la Marea Egee au făcut şi fac în continuare tot ce pot pentru a-i ajuta pe refugiaţii sirieni, deşi sunt de mulţi ani victima unei severe crize economice’, subliniază autorii petiţiei lansate în noiembrie de arhitectul cretan Alkmini Papadaki.
‘Acţiunea şi sacrificiul lor nu vor trece neobservate pentru că ei contribuie în mod important la pacea şi stabilitatea lumii’, au adăugat iniţiatorii.
O altă iniţiativă în favoarea acestor greci care, de la 1 ianuarie 2015, au văzut sosind pe coaste lor dinspre Turcia vecină peste 900.000 de refugiaţi şi migranţi a venit din partea unor oamenii de ştiinţă eleni care au cerut nominalizarea a trei persoane, a informat agenţia de presă ANA.
Este vorba despre o femeie în vârstă de peste 80 de ani şi de pescar din Lesbos, deosebit de implicaţi în susţinerea nou-veniţilor, şi de actriţa americană Susan Sarandon, prima personalitate de talie internaţională care s-a deplasat pe insula respectivă pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu această situaţie.
Ministrul grec pentru politica migratorie, Yannis Mouzalas, a declarat că este ‘cu adevărat bucuros de sprijinul enorm’ pentru iniţiativa în favoarea unui premiu Nobel pentru aceşti locuitori. La postul de televiziune Mega, el a salutat ‘lupta acestora în favoarea umanismului, demnităţii şi antirasismului”.
Pentru preşedintele parlamentului de la Atena, Nikos Voutsis, ei reprezintă ‘un exemplu pentru civilizaţia europeană’.
Peste 50.000 de persoane au ajuns pe coastele greceşti în luna ianuarie, iar 250 s-au înecat.
Grecia, acuzată de numeroase ţări din UE că a gestionat deficitar înregistrarea acestor persoane, este în prezent ameninţată să fie izolată în urma restabilirii prelungite a controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen.
Guvernul elen a promis că ‘îşi va îndeplini angajamentele înainte de următorul summit european’, prevăzut pe 18 şi 19 februarie la Bruxelles, au informat duminică într-un comunicat serviciile premierului Alexis Tsipras, cerând totodată Uniunii Europene să dea dovadă de ‘acelaşi simţ al responsabilităţii’.
(Agerpres/FOTO arhivă trezirealarealitate.ro)